Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vitaakadémia felvételt hirdet azok számára, akik szeretnének jól érvelni, értelmesen vitázni és képzett vitatrénerekké válnának. A kiscsoportos, ingyenes tréningprogramra 2020. november 11-ig várják a tizennyolcadik életévüket betöltött fiatalok jelentkezését.

Az MCC interaktív képzése során a résztvevők megismerkedhetnek a vita műfajával, a logikus érvelés és a kulturált meggyőzés alapjaival, továbbá különböző vitaformátumokban próbálhatják ki magukat. A Vitaakadémia diákjai nemcsak a vitázás, de a vitázás oktatásának gyakorlati képességeit is elsajátíthatják.

Hogyan győzzek meg valakit az igazamról? Mit tegyek, ha megcáfolnak? Milyen egy frappáns kérdés? Ezekre is választ ad képzésünk, ahol elméleti tudással és a mindennapokban is használható gyakorlati képességekkel egyaránt felruházzuk a résztvevőket. Az építő vita segít a problémák megoldásában, az együttműködések kialakításában, így társadalmilag hasznos és közösségi célok szolgálatába állítható” – mondta Surjányi Fanni, az MCC kutatási vezetője.

A program egy intenzív képzési hétvégéből és három, már a résztvevők által szervezett vitaalkalomból áll, amihez további konzultációk és szakmai nyomon követés társul. A képzés alatt a tanulók személyes mentorálásban részesülnek. Az MCC hisz a demokratikus párbeszéd és a kulturált vita társadalmi jelentőségében, ezért fontos, hogy a programot sikerrel elvégzők egyszerre legyenek gyakorlott vitázók és képzett vitatrénerek, akik a Vitaakadémián megszerzett gyakorlati tapasztalataikat mind szűkebb, mind tágabb közösségeik tagjainak tovább is adják.

A képzésre egy online regisztrációs űrlap és egy motivációs kérdőív kitöltésével, valamint egy szakmai önéletrajz elküldésével lehet pályázni. A jelentkezők felvételi elbeszélgetésen vesznek részt. Amennyiben a vírushelyzet nem teszi lehetővé a személyes találkozókat, a képzés távoktatás formájában valósul meg. A tréning térítésmentes mindazok számára, akik vállalják, hogy a képzést végigcsinálják. További információ a vitaakademia.mcc.hu oldalon érhető el. További információ a vitaakademia.mcc.hu oldalon érhető el.