Hírek

loading...
2021. 12. 02. 14:57
Fiatal Tehetség Program

„Ez a hónap az ünnep. Mintha mindig harangoznának, nagyon messze, a köd és a hó fátylai mögött.”

December. Valóban ünnep. Márai Sándor írja: „Gyermekkorunkban e hónap első napján árkus papírra, kék és zöld ceruzával, karácsonyfát rajzoltunk, karácsonyfát, harmincegy ággal. Minden reggel, dobogó szívvel, megjelöltük, mintegy letöröltük e jelképes fa egyik ágát. Így közeledtünk az ünnep felé. E módszerrel sikerült a várakozás izgalmát csaknem elviselhetetlenné fokozni.”
2021. 12. 02. 12:32

A fiataloknak egyre fontosabb a közösséghez tartozás

Az ifjúságkutatásról volt szó az MCC kecskeméti képzési központ első nyilvános szakmai rendezvényén. A december elsejei eseményen Székely Levente szociológus, az MCC Ifjúságkutató Intézetének és Szociológiai Műhelyének vezetője tartott előadást egy európai viszonylatban is egyedülálló méretű ifjúságkutatás eredményeiről.
2021. 12. 01. 15:35

Az MCC és a Highlights of Hungary közösen keresi és díjazza a kimagasló tehetségeket

Az MCC is azon dolgozik, hogy néhány év múlva a Highlights of Hungary Magyarország és a Kárpát-medence egyik legnívósabb szakmai, társadalmi elismerésévé váljon – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Highlights első közös eseményén. Az immáron 25 éves tehetséggondozó alapítvány Tas vezér utcai központjában tartott rendezvényen Mádai Vivien és Trellay Levente, a Highlights nagykövetei is beszéltek a tehetségek kiválasztásáról és a két intézmény együttműködésének lehetőségeiről.
2021. 12. 01. 12:33
Pszichológia Iskola

Környezet, ember, rendszer – interdiszciplináris kerekasztal-beszélgetés a klímaváltozásról

November 24-én a Pszichológia Iskola által szervezett Környezet - ember - rendszer – interdiszciplináris kerekasztal című háttérbeszélgetés keretében Molnos Zselykével, az Ökopszichológia Intézet vezetőjével, és a természettel való újra-kapcsolódás és ökogyász témák szakértőjével, Litkei Mátéval, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatójával, valamint prof. dr. Tóth Gergely alternatív közgazdásszal, a humánökonómia és a fenntartható fejlődés szakértőjével találkozhattak a hallgatók. A kerekasztalbeszélgetést a Pszichológia Iskola diákja, Boda Dorka moderálta. Kondi Krisztina tudósítása.
2021. 12. 01. 9:28
Vitaakadémia

Nyílt alkalommal várta az érdeklődőket az MCC Vitaakadémia a félév utolsó budapesti Vitaklubján

A versenyszerű, formális keretek közötti vitázás amellett, hogy a magabiztosságtól kezdve a kritikai gondolkodáson át a nonverbális kommunikációig számtalan képességet fejleszt, rendkívül jó szórakozás és kiváló közösségépítő esemény. Az MCC Egyetemi Programjának diákjai az összes MCC-s egyetemi központban megtapasztalhatták ezt a kéthetente ismétlődő vitaklub-esteken, ráadásul a félév utolsó budapesti alkalma a külső érdeklődők előtt is nyitva állt.
2021. 11. 30. 17:24
Könyvkiadás

Az „Embertelek jogok”-ról az MCC-ben

Nemrég magyarul is megjelent Grégor Puppinck: Embertelek jogok című könyve az MCC Press gondozásában. A tehetséggondozó intézmény Tas vezér utcai központjában tartott könyvbemutatón és kerekaszasztal-beszélgetésen a szerző megosztotta az Európai Unió Bíróságán szerzett tapasztalatait is, ami az emberi jogok átalakulásáról szól.
2021. 11. 30. 17:22
Budapest Lectures

Jog és igazságszolgáltatás az Egyesült Államokban

A texasi Első Fellebbviteli Bíróság bírája, April L. Farris volt a vendége az MCC Budapest Lectures legutóbbi rendezvényének. A Mathias Corvinus Collegium Tas vezér utcai központjában tartott eseményen a vendégelőadóval
2021. 11. 29. 16:18
Őszi Akadémia

Kampányra fel! Az Őszi Akadémia a 2022-es országgyűlési választást helyezte fókuszba

Az MCC Őszi Akadémia programsorozat keretében a 2022-es országgyűlési választást helyezte fókuszba a Társadalom- és Történelemtudományi Iskola november 26-28. közötti rendezvényén.
2021. 11. 29. 13:52

Felkorbácsolja az indulatokat a közösségi média?

Tudni szeretnénk milyen a halál látványa, meg akarjuk tapasztalni a világ borzalmait otthonról, biztonságos környezetből – ez is válasz arra, vajon miért érdekel annyi embert a sok, közösségi médiában megjelenő erőszakos tartalom.
2021. 11. 29. 10:10
Európai Tanulmányok Műhely

Az MCC Rómában: konferencia az Európai Unió jogalkotási hatásköréről

A Mathias Corvinus Collegium és a Centro Studi Machiavelli politikai-stratégiai kutatóintézet rendezett csütörtök este konferenciát a római képviselőházban. A téma az európai uniós jog viszonya volt a tagállamok alaptörvényeivel.
2021. 11. 27. 9:00

MCC Vitázz!

A középiskolai vitaversenyt immár hatodik alkalommal szervezték meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai. Idén több mint kétszeres túljelentkezés mellett választották ki azt a 16 csapatot, amely összemérhette tudását az MCC Tas vezér utcai központjában megrendezett kétnapos versenyen.
2021. 11. 27. 8:00
Klímapolitikai Intézet

Ahol a politikát köbméterben mérik

Mennyire kell felkészülnünk a tartós energiahiányra? Hol rontotta el Európa az energiastratégiát és milyen politikai, geopolitikai és nagyhatalmi játszmák eredményezték mindezt? Milyen jövő vár Európára és Magyarországra a zöld átállás és technológiaváltás fényében? Ezekről a kérdésekről is szó volt a győri MCC szervezésében tartott előadáson és kerekasztal-beszélgetésen.
2021. 11. 26. 15:17
Középiskolás Program

Mátyás király a léghajóban maradt, a többi a vízbe esett

A kulturált párbeszéd és vita is a témák között szerepelt az MCC Középiskolás Program (KP) legutóbbi hétvégi eseményén, amelyet a miskolci képzési központban tartottak. A KP-szombat résztvevői feledhetetlen játékélményben is részesülhettek.
2021. 11. 26. 14:24
Budapest Lectures

A radikalizáció összetett kérdései

A terrorizmus és a radikalizáció volt a témája az MCC Budapest Lectures legutóbbi rendezvényének, amelyen Simon Cottee kriminológussal, a University of Kent tanárával, Calum T. Nicholson, az MCC vendégoktatója beszélgetett.
2021. 11. 26. 10:06

Spirituális iránymutatásra van szüksége a fiatal generációknak

Az információhoz való korlátlan hozzáférés, a bőség, az önmegvalósítás és az egyéniség térnyerésének eszméje távolítja el az embereket a vallásoktól és a hit megélésétől – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képviseletének rendezvényén. Az eseményen Paul Peter Gilfillan, az skóciai Edinburgh-i Egyetem szociológus docense tartott előadást „Hogyan mozgatják a vallások a világot?” címmel.
2021. 11. 26. 9:25
Ösztöndíjak

Ösztöndíj pályázat az amerikai Quinnipiac Egyetemen történő MBA program elvégzésére

Ismét lehetőség nyílik az MCC és a Hungarian-American Business Leadership támogatásával az amerikai Quinnipiac Egyetemen történő MBA program elvégzésére, melyre szeretettel várjuk a jelentkezők pályázati anyagait.
2021. 11. 26. 8:36
Vezetőképző

A Vezetőképző Akadémia tagjai Debrecenbe látogattak

Nagyon sok pozitív oldala van az MCC-nek, és amit jelenleg szeretnék kiemelni, az a változatosság. A Vezetőképző Akadémia tagjaiként a Debreceni Egyetem vezetésének kihívásaitól kezdve, reptérlátogatáson át a pezsgőkostolóig nagyon sok mindenben volt részünk a Kelet-Magyarországi utazásunk során. Sümegi Zoé Anita írása.
2021. 11. 25. 11:45
Közjogi Műhely

Emberek, adatok, platformok és technológiák - A közeljövő jogi kihívásai

Az MCC Közjogi Műhely szervezésében 2021. november 24-én délután az "Emberek, adatok, platformok és technológiák" címmel megrendezett kerekasztal-beszélgetésben állami szervek, a magánszektor és a tudomány képviselői folytattak párbeszédet arról, hogy a technológiát hogyan lehet az emberek szolgálatába állítani, és általában jövő időben kell-e beszélnünk erről a kérdésről.
2021. 11. 25. 9:45
Versenyek

Hallgatói erőpróba és szakmai vita az Alkotmánybíróság szimulált teljes ülésén

November 10-én, szerdán lezajlott a 2021-es AB§ZIM (Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny) döntője, amelyet mind a versenyzők, mind az operatív stáb részéről másfél éves előkészület előzött meg (a COVID-19 járvány miatti csúszásokra is tekintettel). A verseny az Igazságügyi Minisztérium, az Alkotmánybíróság és a Mathias Corvinus Collegium közös szervezésében megvalósuló, az alkotmányjog iránt érdeklődő joghallgatók számára szervezett lehetőség szakmai tudásuk megmérettetésére.
2021. 11. 24. 14:48
Konferenciák

Orbán Balázs: az államnak az emberek érdekeit kell képviselnie

Miként tudja a politika és a tudomány közösen előmozdítani egy közösség sikerét és boldogulását? – erre a kérdésre is kereste a választ az MCC Kvantitatív módszerek a kormányzásban című konferenciája. Az eseményen Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: Magyarországon „hiszünk az emberek bölcsességében, a kollektív tudás erejében és az igazságban.”
2021. 11. 24. 13:44
Őszi Akadémia, Pszichológia Iskola

Identitásunk nyomában – Őszi Akadémia Győrben

A pszichológia identitásformáló vonatkozásairól volt szó az MCC Őszi Akadémia programsorozat legutóbbi, győri hétvégéjén, amelyre az ország hat városából érkeztek diákok.
2021. 11. 24. 12:46
Diplomáciai Műhely

A Harvardon kifejlesztett, a saját gyakorlatában tökéletesített tárgyalási technikákat mutatott be Zalaegerszegen az öt kontinenst bejárt diplomata

Az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője, Dr. Kiss Rajmund a mindennapi és az üzleti életből vett példákkal mutatta be a meggyőző kommunikáció elméleti alapjait. Az előadásban kitért arra is, hogy nagyköveti, első tárgyalói munkájában ezeknek nagy hasznát vette, s később ő maga fejlesztett olyan módszereket, amelyekkel könnyen megegyezésre jutott tárgyalópartnereivel.
2021. 11. 24. 9:05

„Nagyot változott a világ, tényleg az űrkorszakban élünk.” Modern idők – régi és új női szerepek

A mai felgyorsult, technikailag fejlett világ új társadalmi struktúra kialakítását eredményezte, ami új feladatokat, új kihívásokat állít elénk. Nem könnyebb vagy nehezebb ma nőnek lenni mint nagyanyáink idején, csak más. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztossal Berecz Antónia EP-s diák beszélgetett arról, milyen új társadalmi elvárásoknak kell megfelelniük ma a nőknek, hogyan változtak a női szerepkörök az elmúlt évtizedekben.
2021. 11. 24. 8:29
Könyvkiadás, Társadalom- és történelemtudományi Iskola

Szlovákia királyt választ

A Mathias Corvinus Collegium Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának 2021. november 18-i pódiumbeszélgetésén feltárták a szlovák és a magyar történelmi gondolkodás és mítoszok kapcsolódási pontjait, valamint a két álláspont között mindmáig létező ellentmondásokat.
2021. 11. 23. 13:47
Erdélyi Politikai Iskola
2021-22 évfolyam

Budapesten tartották az Erdélyi Politikai Iskola második képzési hétvégéjét

November 20. és 22. között tartották meg az Erdélyi Politikai Iskola második képzési hétvégéjét, melynek helyszíne ezúttal Budapest volt.
2021. 11. 23. 13:34
Társadalom- és történelemtudományi Iskola

Kötetlen beszélgetés a Kormányszóvivő Asszonnyal

2021. november 19-én Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő volt a Társadalom- és Történelemtudományi Iskola vendége. Többek között a személyes karrierúttal, a kormányszóviői feladathoz szükséges háttérrel és a kormányinfó előkészítésével kapcsolatos kérdéseket tárgyalták a beszélgetés keretében.
2021. 11. 23. 13:21
Könyvkiadás

Veszprémy László Bernát: Több perspektívából is érdemes megvizsgálnunk a migráció jelenségét

Debrecenben is bemutatták Veszprémy László Bernát Migráció és antiszemitizmus Nyugaton című könyvét
2021. 11. 23. 13:02
Ösztöndíjak

Szekszárdon kirándultak az MCC vendégoktatói és a Budapest Fellowship Program ösztöndíjasai

A külföldi ösztöndíjasaink programideje alatt az MCC fontosnak tartja, hogy a vidéki Magyarországot is megismerjék a programban résztvevők. A vendégoktatóink és ösztöndíjasaink egy tartalmas napot töltöttek a tolnai megyeszékhelyen.A program részeként a történelmi belváros után a Szekszárdi Borvidékről is kaptak ízelítőt a látogatók. Az MCC vendégeit Deák Gabriella és Böröcz Máté Képzési központ vezető kalauzolta Szekszárdon.
2021. 11. 23. 11:30
Roma Tehetség Program

Elindult az Aranypánt Ösztöndíjas Program

Az MCC Roma Tehetség Programjának alappillére a kettős identitás és a tehetséggondozás. Az Aranypánt Ösztöndíjas Program, amit utolsó éves vagy már diplomával rendelkező fiatalok számára hirdettek meg pedig a további alapokat adja meg a hőn áhított cél eléréséhez.
2021. 11. 22. 11:43
Könyvkiadás

Eszmék és politikai mozgósítás a Kádár korszakban

A székesfehérvári MCC csütörtökön tartotta meg a központ első könyvbemutatóját, melynek keretein belül „A párttal, a néppel… - Eszmék és politikai mozgósítás a Kádár korszakban” című könyv kapcsán a szerző Pap Milánnal Botos Máté beszélgetett.
2021. 11. 22. 10:12
Konferenciák, Közgazdasági Iskola

II. Vállakozáskutatási Konferencia az MCC-ben

Az ország meghatározó vállalkozáskutatással foglalkozó egyetemei és szakmai műhelyei szervezésében és aktív részvételével tartották meg a II. Vállalkozáskutatási Konferenciát, amelynek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tas vezér utcai központja adott otthont. A több mint 100 érdeklő részvételével rendezett kétnapos eseményen 11 szekcióban 42 előadást hallgathattak meg az érdeklődők a vállalkozáskutatás legújabb eredményeiről.
2021. 11. 19. 9:42
Könyvkiadás

A tehetséges emberek a jövő versenyképességének zálogai

"A 2002 és 2010 közötti kormányzás következtében Magyarországon egy minimalista állam alakult ki, mely a gazdasági csőd szélére sodorta az országot, 2010-ben új időszámítás kezdődött szinte minden közpolitikai ágazatban, az eredmények pedig magukért beszélnek. A következő évek fejlődésének kulcsa pedig a magyar tehetségek szellemi képességeinek kamatoztatásában rejlik” -hangzott el az MCC Pécsi Képzési Központjának könyvbemutatóján.
2021. 11. 19. 8:31
Könyvkiadás

Apokalipszis… érdeklődés hiányában elmarad?

A fiatal generációk számára komoly, mindennapi szorongást jelent a szélsőséges környezetvédők által prognosztizált apokaliptikus klímakatasztrófa, mely során „emberek milliárdjai fognak meghalni”. Azonban a tudományos tényeken alapuló valóság másképpen fest, és úgy tűnik, hogy az apokalipszis még „várat magára”. A különböző zöld eszmék ökológiai szempontból néha nagyobb kárt okoznak, mint hasznot és hasonlóan fenntarthatatlanok, mint a környezetromboló magatartásformák. E folyamatok megértésére és mikéntjére világított rá a MCC győri képzési központjában november 16-án tartott könyvbemutató, mely során Michael Shellenberger „Apokalipszis soha” című könyvéről Litkei Máté a Klímapolitikai Intézet igazgatója beszélgetett a szerzővel. Az eseményen közel 140 fiatal érdeklődő vett részt, akik figyelemmel hallgatták a „nem mindennapi” témát bemutató pódiumbeszélgetést.
2021. 11. 19. 8:28
Budapest Lectures

Katonai stratégia a 21. században

Egy új, közös katonai-geopolitikai stratégiára van szükség Európában, hiszen egyre több olyan kihívás és fenyegetés éri a nyugati világot, benne az európai kontinenst, amire megfelelő válaszokat kell találni - hangzott el az MCC Budapest Lectures programsorozatának legutóbbi eseményén. A rendezvényen Janne Haaland Matlaryval, az Oslói Egyetem és a Védelmi Egyetem professzorával Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője beszélgetett.
2021. 11. 18. 11:45

Világversenyek az objektív két oldalán

Csisztu Zsuzsa: Egy-egy fotó még évekkel később is segít felidézni az adott pillanatot a sportolók számára.
2021. 11. 18. 11:01

Felborult a nyugati médiaegyensúly - A Magyar Nemzet interjúra Orbán Balázzsal

A progresszív ideológia megjelenésével a média pluralizmusa elvesztette egyensúlyát – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke.
2021. 11. 17. 15:25
Budapest Lectures

Yoram Hazony az MCC-ben: a konzervatív demokrácia modellje a hagyományokra és a tradicionális értékekre épít

A liberalizmus domináns, hegemón ideológiává vált az utóbbi száz évben, még pedig oly módon, hogy sok országban egyáltalán nem is maradt versenytársa – mondta Yoram Hazony a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) tartott előadásában. A Budapest Lectures rendezvénysorozat november 17-i eseményén a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője kifejtette, az utóbbi tíz évben azt is látjuk, hogy egyes országokban, mint a Donald Trump vezette Egyesült Államokban, Izraelben vagy éppenséggel Magyarországon egyfajta ellenáramlat is megjelent. Az izraeli filozófus, bibliatudós és politikai teoretikus, “Konzervativizmus: Visszatérés az alapokhoz” címmel tartott előadást.
2021. 11. 17. 13:11
Könyvkiadás

László Bernát és Tárik Meszár beszélgettek a Migráció és antiszemitizmus Nyugaton című könyv kapcsán

A szegedi MCC hétfőn tartotta meg a központ első könyvbemutatóját, melynek keretein belül Veszprémy László Bernát és Tárik Meszár beszélgettek a Migráció és antiszemitizmus Nyugaton című könyv kapcsán. Az előadás középpontjában az elmúlt évek antiszemita atrocitásai álltak, kiemelt hangsúlyt fektetve a nyugat-európai régiókra.
2021. 11. 17. 12:49
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Első alkalommal mutatták be Németországban az "Ezer éve Európa közepén - A magyar állam karaktere" c. könyv német kiadását

A Konrad-Adenauer-Stiftung és a Mathias Corvinus Collegium 2021. november 16-án, a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémián rendezte meg "Ezer éve Európa közepén - A magyar állam karaktere" című könyv német kiadásának első bemutatóját és az azt követő panelbeszélgetést, amelyen a szerkesztők mellett Steffen Bilger parlamenti államtitkár is részt vett.
2021. 11. 17. 10:11

A környezetvédelem az új vallás

Michael Shellenberger bestsellerének magyar fordítását mutatták be az MCC-ben