Olvasási idő: 3 perc

Az MCC debreceni képzési központ is csatlakozott a Nagyerdő hete elnevezésű rendezvénysorozathoz, melynek első napján egy kerekasztal- beszélgetésre látta vendégül a zöldpolitika iránt érdeklődőket az Aranybika épületében.

Debrecen városa komoly erőfeszítéseket tesz a környezetvédelem terén. Balázs Ákos, debrecen város alpolgármestere szerint a városnak élen kell járnia a fenntarthatósági folyamatokban annak érdekében, hogy a városi lét ne csak a jelen, hanem a jövő generációinak is magas életminőséget biztosítson. Példaként említették a 10 000 fa ültetésének programját, amely egyszerre nyújt megoldást a légszennyezés csökkentésére, a klímaváltozás hatásainak mérséklésére és a város zöldterületeinek növelésére.

Az urbanizációval párhuzamosan Debrecen az oktatás fontosságára is kiemelt figyelmet fordít. Az oktatási intézmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a városfejlesztési folyamatokba beépüljön a legmagasabb szintű tudás, és egyúttal támogatják a fiatalok helyben megvalósuló karrierépítési céljait. A fenntarthatósági törekvések lehetőséget teremtenek a városvezetésben résztvevő döntéshozók és a helyi közösségek szoros együttműködésére is.

Zay Balázs, az MCC Klímapolitikai Intézet vezető kutatója a kerekasztal beszélgetésen rámutatott, hogy a városoknak fel kell készülniük a növekvő hőségnapok és a hirtelen nagy mennyiségű eső okozta kihívásokra egyaránt. Az esővíz kezelésében és az aszályok enyhítésében a zöldfelületeknek fontos szerep jut, különösen a cserjékkel és fákkal tarkított zöldterületeknek, amelyek képesek elnyelni a lezúduló vízmennyiséget. A fenntartható városok létrehozásában a zöld infrastruktúra kiemelt jelentőséggel bír.

Hidas Tibor, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója szerint a város a fiataloknak munkalehetőségeket és jövőképet kínál, miközben zöld kezdeményezésekkel elősegíti a környezetvédelmi célok megvalósulását. A különböző társadalmi csoportok közös zöld céljai elősegítik a civil társadalmon belüli együttműködések kialakulását és ezáltal támogatják Debrecen város fejlődését.

„Évszázadunk legfontosabb kérdése a víz” - mondta Papp Zsolt György az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, „legyen szó akár ívóvízről, csapadékvízről, folyóvízről, felszín alatti vagy feletti vizekről”. Fontos feladatunk ezek megóvása és a meglévő készletekkel való eredményes gazdálkodás. Erre Debrecenben jó példa a Civaqua-program, amely lehetővé teszi, hogy a Tisza vizét a városba vezessék.

A környezetvédő városok az urbanizáció és a természeti értékek megőrzésének összekapcsolásával a településfejlesztés új paradigmáját képviselik, amely példaként állítható más települések elé is.