Olvasási idő: 4 perc

Őszi táborban vettek részt az MCC Középiskolás Ösztöndíjprogramjának kiváló diákjai. November 6-tól 10-ig izgalmas, inspiráló, tanulságos kurzusokon, előadásokon, programokon bővíthették tudásukat, szerezhettek életre szóló élményeket. A kiemelkedően tehetséges és szorgalmas középiskolás tanulók számára 2023-ban újra indult az MCC Középiskolás Ösztöndíjprogramja, amelynek célja a szakmai ismeretek bővítése és elmélyítése, valamint a középiskolás diákok egyéb készségeinek és kompetenciáinak fejlesztése, ezzel is segítve őket kutatási témájuk megvalósításában.

A hétfői napon rövid megbeszélést követően az ösztöndíjprogramot „szerelemgyereknek” nevező Vigassyné dr. Asztalos Anikó (Középiskolás Program igazgatóhelyettes) adott ösztönző útravalót a fiataloknak a hétre, sőt az egész ösztöndíjprogramra, amely 10 hónapos munkát jelent a diákoknak, akik a saját témájukban egy mentor segítségével merülnek el, majd a kutatási munkájukról egy tudományos dolgozatban és záróprezentációban adnak számot.

A tábor első kurzusa Varga Balázs (tanácsadó szakpszichológus, MCC FIT Program munkatársa) nevéhez fűződött, aki a statisztikai rendszerek titkaiba avatta be a fiatalokat gyakorlatias módon. Majd az MCC szakmai főigazgató-helyettese, Constantinovits Milán érkezett az ösztöndíjasokhoz, akiknek 60 percben mutatta be az MCC-t, a diákok számára nyújtott felbecsülhetetlen lehetőségeket. A hétfői nap „zárásaként” csapatépítő játékra került sor Balla Stefánia programkoordinátor vezetésével. 

Kedd reggel Veres Márk jógaoktató mozgatta meg a csapatot, majd Kocsis Zsuzsa (Dr. Prezi Team) beszélt az érzelmi intelligenciáról, hallgatta meg a diákok érzéseit, gondolatait. Délután Papp Bálint (BME) tartott hasznos és érdekes kurzust ’Prezentációkészítés PowerPoint-ban’ címmel. 

A Vígszínházban folytatódott a program, ahol Zoltán Áron színművész mesélt a színházról, életútjáról, felkészülési technikákról, majd a Vígszínház kulisszái mögé tekinthettek be a diákok. A nap zárásaként a Pesti Színházban a nagy sikerű Játszd újra, Sam című előadást nézték meg a fiatalok. 

A szerdai nap első programja az előadói hatáskeltésről szólt, Bieniek Ildikó (Dr.Prezi Team) kalauzolta a diákokat egy élményszerű világba. Ildikó után Ugodi Tibor stílustanácsadó osztotta meg a gondolatait az igényes öltözködésről, kulturált megjelenésről. A délutáni programok sorát Dr. Németh Zoltán, azaz Dr.Prezi nyitotta meg, aki humoros formában repítette a retorikai magasságokba a diákokat. A magasságok után mélységek következtek, Dr. Lala, hazánk népszerű bohócdoktora beszélt életéről, gyönyörű hivatásáról, a beteg gyerekekkel való kommunikációjáról.

Csütörtökön Zsidi Zsófia (Vezető oktató, pszichológia) tartott interaktív kurzust az időmenedzsmentről, amely hasznos fogásokkal, trükkökkel ismertette meg a fiatalokat.  Ebéd után James Carrabino (Budapest Fellowship Program) előadása következett ’Kulturális diplomácia a zenén keresztül” címmel, aminek a végén beszélt többek között a Yale Egyetemen folytatott tanulmányairól is.

Az előadást kerekasztal-beszélgetés követte kutatásmódszertan fókusszal. Havasi Benigna (Akadémiai igazgató), Vigassyné dr. Asztalos Anikó, Dr. Bárth János (ELTE BTK) válaszolt a diákok és Szabó Erik, az ösztöndíjprogram koordinátorának kérdéseire. A kerekasztal-beszélgetés után Ötvös Kinga prezentációja következett az egyetemi programról, az ösztöndíjasok ezúttal is sok-sok kérdést tettek fel. A dolgos napot pedig rövid kirándulás zárta a Normafán, ahol a diákok megcsodálták a fénybe burkolózó Budapestet.

Noha a tábor pénteken véget ért, de az ösztöndíjas program és a kutatómunka is folytatódik, amelynek keretében a diákok egyre jobban beleássák magukat a választott témájukba a mentoruk segítségével.

 

A témában egy diákbeszámoló is elérhető, a cikk, itt olvasható: https://mcc.hu/hir/mcc-kozepiskolas-osztondijprogram-oszi-tabor