Olvasási idő: 3 perc

Magyarország összetettsége Győr-Moson-Sopron vármegyében könnyen bemutatható. Rengeteg iparág és szakma képviselteti magát, a különleges politikai légkör, kultúra és oktatás pedig alapjaiban határozza meg a régiót. Mindezek mellett a külkereskedelemben is jelentős szerepet játszik a térség, hiszen Győr mellett található az Audi-gyár. A Vezetőképző Akadémia diákjai egy tanulmányi út során ismerhették meg a vármegye sajátosságait és kihívásait.

A hallgatók betekintést nyertek az autógyártás és a nehézipar sajátosságaiba. Az Audi- és Rába- gyárakban jártak, ahol két, merőben eltérő előállítási szisztémát vizsgáltak meg. Az Audi hatalmas csarnokaiban megannyi ember és csúcstechnológiás robot dolgozik a járművek tömeges előállításán, míg a magyar nehézipari vállalatnál gigászi kovácsgépek gyúrják az izzó acélt. A hallgatók találkoztak a Rába Járműipari Holding elnök-vezérigazgatójával, Hetzmann Bélával, aki személyesen vezette körbe a csapatot az üzemben és vázolta fel a cég jövőjét és vízióját. A Rábánál egészen családiasnak érződött a légkör: rengetegen több évtizede dolgoznak ott, így a tradíció és a modernitás is egyszerre van jelen a cég kultúrájában.

Ehhez a két céghez kapcsolódóan a vezetőképzősök meglátogatták a Széchenyi István Egyetemet is. Számos győri diák még tanulmányai alatt kezd el dolgozni a helyi nagyvállalatoknál, biztosítva az új és innovatív munkaerőt. Az egyetem hallgatói bemutatták modern laborjaikat és versenyautó építő műhelyeiket.

A már-már férfiasnak nevezhető iparágak mellett az Akadémia diákjai megismerhették a női vezetés és építkezési alapanyag-ellátás sajátosságait az Újház Centrumnál. Rázsóné Szórády Csilla vezérigazgató prezentálta az országos szinten kiterjedt cég működését és vezetésének sajátosságait, mindezt női szempontból is. „Az irányítás alapja nálam az adatalapú döntés és az emberséges vezetés. Meleg szívvel, hideg fejjel!” - fejtette ki a vezérigazgató.

A különböző cégek mellett fontos az összefogó erő is, amit a vármegye kereskedelmi és iparkamarája képvisel. A vezetőképzősök egy interaktív előadás során tanulhattak arról, hogy mégis miként működik a gazdasági érdekérvényesítés a régióban. A hagyományok és a kultúra sem maradt ki a felhozatalból. A hallgatók ellátogattak Bábolnára, ahol megtekintették a világhírű ménest, mely több, mint 200 éve foglalkozik lovak tenyésztésével.

Győri programjaik zárásaként az Akadémia diákjai találkoztak Dézsi Csaba Andrással, a város polgármesterével. Egy tartalmas beszélgetés során megtapasztalhatták a helyi politika különlegességeit és azt is, hogy mégis miként lehet egyszerre kardiológus, profi cselgáncsozó és polgármester valaki.

A vezetőképzős hallgatók pár nap alatt megismerhették Győr-Moson-Sopron vármegye kulturális, oktatási, politikai és ipari körülményeit. Az itt szerzett élmények pedig hasznos ismereteket biztosítanak számukra a későbbiekben.

Kaposi Mátyás Péter - 2023.10.08.