Olvasási idő: 2 perc

A Mathias Corvinus Collegium legnagyobb nemzetközi konferenciájának keretében Pécsett tartott könyvbemutatót Nicholas Tate. A brit oktatáspszichológussal, a Konzervatív Iskola című, frissen, magyar nyelven megjelent kötetéről Nagypál Szabolcs, a Jogi Iskola vezetője beszélgetett. Az MCC Budapest Summit az oktatásról rendezvény vidéki eseményén ismét telt ház fogadta a beszélgetőpartnereket.

 Nicholas Tate könyve betekintést enged abba, amit klasszikus oktatásnak nevezünk. A szerző szerint manapság sok olyan aktuális kérdés, tematika jelenik meg a nyugati oktatásban, amely rendkívüli módon megosztja a társadalmat, holott feladatunk az lenne, hogy a közös kulturális alapokra helyezzük a fókuszt. A határok ugyanis nagyon elmosódtak, így könnyen terjedhetnek a veszélyes ideológiák. Tate úgy véli, ez esetben nem is oktatásról, sokkal inkább indoktrinációról beszélhetünk.

 Rámutatott, „Azt szeretném, ha a tanárok visszaszereznék a tekintélyüket. Ez nagyon fontos lenne, hiszen a hiteles szakmai tudás képezi az oktatás alapját”. Nagypál Szabolcs kérdésére kifejtette, a tekintély visszaszerzése nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk a tanórákon kívánatos vitáról, diskurzusról, ugyanakkor ezt minden esetben a tanárnak kell irányítani. Hiszen neki van meg a megfelelő tapasztalata és tudása.

 A Genfi Nemzetközi Iskola korábbi vezetője arról is szólt, hogy fontos, hogy az iskola egy külön mikrovilágot is jelentsen. „Egy olyan világot, ahol a gyerekek olyan dolgokat is megtapasztalhatnak, megtanulhatnak, amelyek kívül esnek a saját szűkebb életterükön. A diákokat meg kell tanítanunk gondolkodni.”