Olvasási idő: 2 perc

Az MCC Migrációkutató Intézetének szervezésében megvalósuló kiállítás a migráció különböző szociális, geológiai aspektusait mutatja be 27 fényképen keresztül.

A kiállítás megnyitójaként szervezett kerekasztal-beszélgetés során előadóink nem csak magával a migrációval mint jelenséggel foglalkoztak, hanem a sajtófotók – letűnő? – világával, a sajtóban megjelenő hírek megváltozott tartalmával, az objektív hírösszefoglalók hiányával.

Jászberényi Sándor hadi tudósító, fotográfus a közönség soraiból megfogalmazott, régmúltra visszatekintő, BBC által hangoztatott igazságot cáfolta, miszerint: A hír szent, a vélemény szabad… Az előadó kifejtette, hogy ma már nincs hír, csak hírmagyarázat, s a vélemény szabad, de nem minden vélemény kap csatornát, mellyel eljuttatható a társadalmakhoz.

Gyurkovits Tamás fotográfus a kiállított képei kapcsán saját személyes és érzelmi élményeit is megfogalmazta: egy kép többet mond ezer szónál, s ennél fogva alkalmas arra, hogy ha a halált akarjuk bemutatni, nem kell halottat fotózni.

Az előadás végén Vargha Márk moderálásával mindenki feltehette kérdéseit, melynek eredményeként egy inspiráló szellemi párbeszéd alakult ki az előadó és a hallgatóság között.