Olvasási idő: 2 perc

Bár az adatok olvasatában Kína rohamos fejlődése megtorpanni látszik, a keleti ország gazdaságának 5% körüli növekedése globálisan is kiemelkedő - mondta az MCC nemzetközi kapcsolatok iskolájának vezetője. Moldicz Csaba a szombathelyi MCC-ben tartott előadást Kína történelméről és gazdaságáról.

Az MCC oktatója emlékeztetett, az egységes Kína, amely a Kr.e. 3 évszadban jött létre, mindvégig jelentős gazdasági potenciállal rendelkezett. A világ GDP-ből a 19. századig 20% feletti értéket állított elő a birodalom. Elmondta, a 19. században, a 20. században és a kommunista hatalomátvételt követően jelentősen veszített Kína globális gazdasági jelentőségéből. Gyökeres változás a 70-es évek végén meghirdetett gazdasági reform és nyitás politikája után következett be. Az elmúlt évtizedekben tapasztalt óriási fejlődés és gazdasági fellendülés pdig Kínát ismét világszinten meghatározó politikai és gazdasági szereplővé tette - világított rá Moldicz Csaba.

Az előadó öt jelentős aspektus vizsgálatával - a GDP, a kereskedelem, a kulcsvaluta, a kutatás és fejlesztés, valamint a katonai kiadások segítségével - feltárta, hogy Kína tekintetében milyen tendenciák tapasztalhatóak és ezt globális kontextusba is helyezte. Kiemelte, a kínai gazdasági fejlődés óriási léptékű, hiszen hosszú évek során 10% körüli GPD növekedés volt tapasztalható. Előadásában kitért arra, hogy melyek a legnagyobb technológiai vállalatok. Hangsúlyozta, amerikai dominancia van a top 15 vállalatot vizsgálva. Azonban, ha onnan vizsgáljuk a kérdést, hogy pár évtizeddel ezelőtt Kína még a top 100-ban sem volt, akkor láthatjuk, hogy ezen a területen is jelentős előrelépés tapasztalható.