Olvasási idő: 2 perc

A Budapest Lectures januári beszélgetésén nemzetközi meghívottjaink a globalizmus okozta kihívásokat tárgyalták.

A Budapest Lectures januári 22-ei beszélgetésén nemzetközi meghívottjaink a globalizmus kihívásairól beszélgettek. 

Az elmúlt évtizedek politikai folyamatai, globális biztonsági és gazdasági kihívásai, így a 2008-ban elkezdődött pénzügyi világválság, a tömeges nemzetközi migráció, valamint az Európai Unió erre adott válaszai megkerülhetetlenül felvetik a nemzetállam, illetve a regionális és a globális szervezetek jelenlegi és jövőbeni szerepének kérdését. 

Ki képes leginkább működőképes válaszokat adni: a szuverén nemzetállamok vagy az azokat ráncba szedő - így önállóságukat korlátozó - szupranacionális entitások? Politikai szélsőség-e a nacionalizmus? Van-e különbség nacionalizmus és patriotizmus között? Miben áll az európai vagy a világpolgár identitás? Mi jöhet a globalizmus után?

Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Budapest Lectures Globalizmus: Egy megbukott utópia? című eseményének meghívottjai. 

 Az esemény vendége volt: 

  • Anne-Elisabeth Moutet - a Daily és a Sunday Telegraph újságírója, a BBC és a New York Post állandó szerzője, a Gatestone Institute főmunkatársa
  • Werner J. Patzelt - német politológus, az összehasonlító politikatudomány professzora
  • John O’Sullivan - politikai kommentátor és újságíró, a Danube Institute elnöke, a National Review Institute főmunkatársa, Margaret Thatcher volt tanácsadója

Az esemény moderátora Surjányi Fanni (a Mathias Corvinus Collegium kutatási igazgatója) volt.