Olvasási idő: 2 perc

Talán, ha ki kell emelni valamit, akkor az amúgy is labilis és törékeny biztonság fenntartása és megteremtése adja a legnagyobb feladatot a térségben – hangzott el Riva Ganguly Das az indiai Külügyminisztérium korábbi államtitkárának válasza arra a kérdésre, hogy hogyan hat a folyamatban lévő orosz-ukrán konfliktus Dél-Ázsia biztonsági dinamikájára. Az MCC Budapest Peace Forum vendégeként meghívott előadó elmondta, hogy Európával szemben Ázsia esetében a II. világháborút követően nem sikerült olyan állapotot teremteni, hogy megszűnjenek a fegyveres konfliktusok. Komoly kihívást jelent a térség biztonságpolitikájában Afganisztán helyzete, Észak-Korea jelenléte és fenyegetése, és egyáltalán a terrorizmus jelenléte.

A térség kisebb országainak, mint Thaiföld, Mianmar, Bhután, Kambodzsa, Vietnam, ahol a gazdasági teljesítmény jóval elmarad Kínától vagy Indiától, a turizmus létkérdés. Különösen nehézzé teszi emiatt a helyzetet ezekben az országokban az orosz-ukrán konfliktus, ugyanis a terroristák sajnos jól kihasználják a kaotikus helyzetet, könnyebben jutnak fegyverhez, vagy egyszerűbben bonyolítják a kétes ügyleteiket. Mindez különösen nagy súlyt helyez a diplomáciára és a politikai vezetésre mindenhol. Ezt még nehezíti, hogy a térség éppen kezdett felállni a Covid pusztításaiból. Így gyakorlatilag a térség az egyik krízisből a másikba lépett, szinte fellélegzés nélkül.

A kereskedelmi kapcsolatokat minden esetre igyekeznek fenntartani, mert a gazdaságnak működnie kell, annál is inkább, mert az olyan globális jelenségek, mint például az autóipart is érintő chip-hiány, Indiában is nyomatékosan éreztették a hatásukat. Nem szabad elfelejteni, hogy az egyik legnagyobb, legbefolyásosabb Tata Csoport gyártása is leállt emiatt rövidebb-hosszabb időre, ami pedig a munkavállalókon keresztül a nemzetgazdaságban is érezteti a hatását, mintegy közvetett hatásként.

Riva Ganguly Das szerint az államvezetők és a diplomáciai élet képviselőinek komoly és fontos feladata van azon a területen, hogy fenntartsák államaikon belüli békét, valamint lehetőleg előnyösen rendezzék a nemzetközi viszonyaikat. Folyamatosan keresik annak a lehetőségét, hogy lehetőségeikhez mérten miképpen tudnák elősegíteni a háborús helyzet mielőbbi lezárását.