Olvasási idő: 3 perc

Teltházzal és születésnapi meglepetéssel várta a szombathelyi MCC képzési központ dr. Mihalec Gábor párterapeutát. Az előadásra érkező vendégek arra keresték a választ, hogy mi a viharálló kapcsolatok 7 titka.

Mihalec Gábor előadása kezdetén időutazásra invitálta a megjelenteket: 2020 tavaszára tekintettünk vissza. A covid járvány az egész világot megrázta, minden ország bezárta kapuit, az emberek pedig otthonaikba vonultak vissza. Bár a világ minden pontján ugyanaz a nyomás jelentkezett, mégsem ugyanúgy reagált mindenki a megváltozott élet által hozott szituációkra. Bizony voltak, akik nagyon mélyre kerültek érzelmileg, ugyanakkor sokan kivirágoztak a megváltozott körülmények hatására. A „maradj otthon” kampány hatására a párterápiás találkozók is az online térbe terelődtek, a párok a világhálón keresztül kértek segítséget a szakembertől. Az interakciók megváltoztak, a személyes találkozón mindig elegáns páciensek hirtelen mackóban és atlétában, puszta valójukban ültek a terapeuta (képernyője) előtt. A pandémia okozta változások kiváló kutatási anyagot kínáltak Mihalec Gábor számára. Tudatosan kezdte keresni, mik azok a tényezők, amik megkülönböztetik azokat a párokat, akik a válsághelyzetben is összekapaszkodva tartanak felfelé, azoktól, akik inkább mélyebbre taszítják magukat és egymást az elkeseredésben. A kutatás eredményeként született meg az a képzeletbeli kulcscsomó, melyre a viharálló kapcsolatok 7 kulcsát fűzte fel a terapeuta. Az este során megtudhattuk, hogy nagyon fontos, hogy bátran merjünk beszélni párunknak az érzéseinkről; hogy higgadtak tudjunk maradni nyomás alatt is; hogy érzelmileg elérhetők legyünk egymás számára; hogy ne hagyjuk el magunkat egy biztonságos kapcsolatban sem, hanem tartsunk magunk körül rendet, és legyünk ápoltak; hogy a „reményfaktort” soha ne engedjük ki a kezünkből. Az érzelmi biztonságon túl pedig az anyagi védőkorlát is nagyban befolyásolja kapcsolatainkat. Egy válsághelyzetben megnyugvást jelent, ha a napi kiadások súlya nem nyomja a vállunkat.

A szakember szerint ezek a kulcsok mindenki számára elérhetők, akár egy számítógépes műveletnél, csupán másolnunk kell és beillesztenünk saját kapcsolatainkba. Nem szabad megijednünk, ha nem működnek ezek a technikák egyik napról a másikra. A másolt anyagot ugyanis egy kicsit formáznunk is kell. De idővel automatizálódnak ezek az új technikák, és az új válik a normálissá.

A rendkívül lendületes előadást percekig tartó vastapssal hálálta meg a szombathelyi közönség.