Olvasási idő: 6 perc

A miskolci MCC diákjai – Csernák Lili, Tóth Ildikó, Sipos Máté és Konc Gergő – második helyezést érték el az MCC Ötlet Inkubátor program részeként megrendezett Hackathon ötletversenyen. A 2 napos megmérettetésen 12 csapat mutatta be saját vállalkozási ötletét a szakmai zsűri előtt. A miskolci MCC-sekből álló Bioremediáció csapata mikroalgákkal tisztítaná meg a szennyezett vizeket a nehézfémektől.

Miért éppen algák?  

- Lili: Az algák iránti érdeklődésem 2019 végén, 2020 elején kezdődött, amikor a kiskutyám nagyon komoly szőrhullási problémákkal küzdött. Akkor kezdtünk el édesanyámmal azon gondolkodni, mit lehetne tenni gyógyszerek használata nélkül. Nem vagyok gyógyszerellenes, azonban, akkor a kutyusom még kicsi volt és nem szerettem volna szintetikus anyagokat adni neki. Sokat keresgéltem ekkor, majd megtaláltam a spirulina algát. Az egyetemen vegyészmérnök hallgató vagyok, most már ott is foglalkozom az algákkal.  Koska Péter, a Kémiai Intézet munkatársa – jelenleg mentorom –nagyon jártas az algákkal és a baktériumokkal kapcsolatos mikrobiológiai területen. Nagyon sokat tanultam tőle és jó magam is számos szakirodalmat olvastam, így bukkantam rá egy érdekes írásra, amely arról szólt, hogy mediterrán térségekben a tömés kicserélése után a fogorvosok algafogyasztást javasolnak pácienseiknek a nehéz fémek kivezetése érdekében. Mi is elkezdtük vizsgálni, hogyan kötik meg az algák a fémeket a sejt felszínén és a sejt belsejében.  2022-ben aktuális is volt ez a téma, mivel a Sajó vas és nikkel szennyezettsége meghaladta a határértéket. Ekkor mi is elvégeztünk egy mérést nikkellel, amelyből megállapítottuk, hogy az algák bizonyos szintű szennyezést még szeretnek is. 

 

Nagyon izgalmas téma, és Neked ez a szakmádba is vág, hiszen vegyészmérnöknek készülsz. De mi a helyzet a többiekkel, hiszen a csapattársak nem ezen a területen tanulnak? 

- Lili: Ildikó villamosmérnök hallgató, Gergő anyagmérnöknek készül, Máté pedig pénzügy és számvitel szakon tanul. Mindannyian más területről érkezünk, azonban az analitikus gondolkodásmódunk az közös. Eleinte még csak ketten dolgoztunk az algás projekten Koska Péterrel, de tudtam, hogy ehhez egy egész csapat kell, és amikor láttam az Inkubátor Programban a versenykiírást, megkerestem az MCC-s hallgatótársaimat. 

 

Ildikó, Neked mi volt a feladatod a csapatban? 

- Ildikó: Korábban biológia tagozatos voltam és kémia fakultációra is jártam. Ennek is köszönhető, hogy érdekelt a téma. A verseny során többek között az volt a feladatom, hogy adatokat gyűjtsek. Kérdőíveket állítottam össze, közvéleménykutatást készítettünk facebookon, amire egy nap alatt 150-160 kitöltés érkezett. Ezek alapvetően olyan közérthető kérdések voltak, mint például: fogyaszt-e csapvizet, ha nem, miért nem, használ-e környezetbarát tisztítószert vagy vízszűrőt? Azt láttuk a kérdésekre adott válaszok alapján, hogy az emberek félnek a gyárak által okozott szennyezésektől, és sokan nem fogyasztanak csapvizet. 

 

Gergő, Számodra miért volt hasznos ez a verseny? 

- Gergő: Azért jelentkeztem a programba, hogy bekapcsolódhassak a vállalkozói életbe, emellett új kapcsolatokat, barátságokat kössek. Mindezek mellett úgy gondolom, hogy amivel mi foglalkozunk, az egy nemzetközi szinten is fontos probléma. Még nincs meg a legjobb megoldás. Azt gondolom, a mi általunk elképzelt biológiai víztisztítási módszer jelentős szerepet tölthet be a lehetséges alternatívák között. Szerintem a társadalmi kérdésről sem szabad megfeledkeznünk, mert szeretném, ha majd a gyermekeimnek is lenne lehetősége tiszta, jó minőségű nehézfém- és peszticidmentes vizet innia. A verseny során nekem a szakmai mentorokkal való konzultáció nagyon sokat segített. És persze a legmeglepőbb és legmegtisztelőbb pillanat az volt, amikor kimondták, hogy mi is nyertünk. Szinte el sem akartam hinni, hogy ez megtörtént.  

 

Máté, számodra mi volt a legemlékezetesebb mozzanata a versenynek? 

- Máté: A beadási határidő előtti utolsó hajrá a csapattal, amikor mindenki izgult, vajon időben elkészülünk-e. Emellett nagyon tetszett a pitcheléssel foglalkozó előadás, az nagyon emlékezetes marad számomra. A pitchelés egy nagyon gyors üzleti prezentáció, amiben egy ötletgazda pár percben megpróbálja felkelteni a befektető érdeklődését és meggyőzni arról, hogy érdemes befektetni a cégébe. Itt nagyon sok hasznos dolgot tanultam. Számomra egyébként fontos volt, hogy egy új környezetben és csapatban próbálhassam ki magam, emellett persze a szakmai fejlődés, a kapcsolati háló kiépítése, na és természetesen a verseny megnyerése is az volt. 

 

Mire fordítjátok majd a megnyert összeget? 

- Ildikó: A nyereményt laborépítésre fordítjuk, hogy mérésekkel támasszuk alá és megmutassuk, az ötletünk megállja a helyét a gyakorlatban is. 

 

Lili, Te, mint ötletgazda, mit kaptál a versenytől, és mik a további célok? 

- Lili: Mindannyian elkötelezetten hiszünk a csapatban, és abban, hogy csak befektetett munkával lehet nagy sikereket elérni, ezért minden erőforrásunkat arra fogjuk használni, hogy előrébb vihessük a tudományt úgy, hogy ez egyben a piacon lévő valós problémák megoldását is jelentse.  A két napos felkészítő sokat segített az üzleti élettel való ismerkedésben is. A verseny megmutatta, milyen elvárások vannak a piacon és hogy mennyire fontos a kommunikáció és a rendszerezés. Már amikor összeállt a csapat megbeszéltük, hogy szeretnénk ezt az ötletet végigvinni. Ilyen jellegű témából írnánk a szakdolgozatunkat vagy a TDK-munkánkat, és elhatároztuk, együtt fogunk tanulni és fejlődni. A nyereményt további mérésekre és eszközökre fogjuk fordítani. Ha ezeknél a méréseknél is látjuk, hogy eredményes, amit csinálunk, akkor cégeket szeretnénk megkeresni, legyenek együttműködő partnereink, és elkezdjük a prototípust gyártani.