Olvasási idő: 3 perc

Karneváli hangulatba kerültek a Fiatal Tehetségek Klubjába érkező gyerekek az MCC nyíregyházi képzési központjában!felfedeztük a hangszerek izgalmas világát: hangszereket „simogattunk”, ritmikus játékokkal belevetettük magunkat a zene varázslatába, zene- és hangszertörténelemmel, zenei alapokkal, stílusokkal, folklorisztikai zenekultúrával és a zeneterápiával is megismerkedtünk.

Meghívott előadónknak, Hornyákné Nagy Mariann-nak (gyógypedagógus – tanár, oktatási alapszolgáltatás ÉAR folyamattanácsadó) köszönhetően megtanultuk, hogy a zene preventív szereppel bír, szocializál, gyógyít, érzéseket közvetít, szórakoztat és elmondhatatlan kulturális világot ölel magába.

Arra is fény derült, hogy a zene megnyugtatja és örömmel tölti fel lelkünket, megmozgatja testünket, befolyásolja viselkedésünket, testünk fizikai állapotát, elménk hatékonyságát és nem utolsósorban helyes irányba tereli gondolatainkat.

Rögtönzött „zenekarunkkal” különböző hangszereket szólaltattunk meg, mint shaekert, cajon, de kipróbáltuk a zenedoboz játékot is. Kiderítettük, hogyan készül és milyen a hangzása a kazunak és a bendzsónak és hogy honnan ered a „fűzfán fütyülőjét” kifejezés. Az „elveszett hangszerek ládáját” is sikerült kinyitnunk, majd a saját nemzeti hangszereinket is elkészítettük.

A ráhangolódó, csapatépítő, gyakorlatorientált játékok során a közös zenei élmenyek átélésével, zenei játékok segítségével sikerélményhez juttattuk a gyerekeket. A hazaszeretet témakörét is érintve régi magyar népi hangszerek, zenei eszközök, népdalok, nyelvi kifejezések, dialektusok megismerése által nyitottá váltak az újabb zenei élmények befogadására, az ősök tiszteletére. Az alkalom során zeneismereteik bővültek, fejlődött generatív zenei tevékenységük, készségük, önismeretük, empátiájuk, zenei fantáziájuk, önálló zenei, kritikai gondolkodásuk, személyiségük, egyéni, szociális kompetenciáik, értékrendjük, érzelmi intelligenciájuk. Gazdagodott a szókincsük, miközben felfedezhették saját különleges értékeiteket, melyek az érzésekkel, az öngondoskodással, valamint az önértékeléshez kapcsolódtak.

Soron következő állomásunk, 2024. március 8-án (pénteken), a „BIOSZKALAND” programunk lesz, amellyel exkluzív élményalapú felfedezésekkel mélyíthetik el tudásukat fiataljaink az anatómia csodáiról.

A Fiatal Tehetségek Klubja vár minden olyan ötödikes és hatodikos diákot, aki délutáni foglalkozás keretein belül szívesen ismerkedne meg új témakörökkel, kapcsolatot építene más iskolák diákjaival és aki szeret játékosan tanulni és új kihívásokban próbálná ki magát.

A programról még több információ az alábbi linken érhető el: https://fit.mcc.hu/esemenyek/hirek/csatlakozz-a-fiatal-tehetsegek-klubjahoz.html