Olvasási idő: 3 perc

A migrációs válság, a koronavírus okozta válság és az energiaválság hármasában az a közös nevező, hogy mindig az alsó középosztályt érinti a legrosszabbul – mondta Bauer Bence, az MCC Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója legutóbbi debreceni előadásán.

Az elmúlt években Németországban számos változás ment és megy végbe, amelyek jelentős hatással voltak és vannak az ország politikai, gazdasági és társadalmi képére. Több krízissel is meg kell birkóznia az országnak, mely nemcsak gazdasági szempontból érinti az ott élőket, hanem kihat mentális állapotukra is. A migrációs válság számos problémát okoz, úgymint szociális, lakhatási, munkaerőpiaci, oktatási, közbiztonsági és gazdasági problémák együttesét, ez még kiegészült a koronavírus járvánnyal, mely jelenleg is téma Németországban. Úgy tűnik, igen nehezen jut túl ezen a társadalom, lemaradásban vannak, a döntéshozói mechanizmusok lelassultak és a németek berendezkedtek az otthoni munkavégzésre. Az energiaválságot illetően a Zöldek energiapolitikája szerint elutasítják az atomenergiaműveket, holott a lakosság az utóbbi 1,5 év hatására atompártivá vált. Németország utolsó három nukleáris reaktora ez év áprilisában bezárt, az országban már nincs atomenergia termelés, a háztartások energiaszámlája megemelkedett.

Míg a többi pártnak nincs koncepciója, a Zöldeknek van és ezt próbálják megvalósítani. A Zöld párt világképéről és annak megvalósítása érdekében hozott célok, tervek kapcsán kitért az előadás az önrendelkezési törvényre (akár kiskorúak is a szülő hozzájárulása nélkül 14 éves kortól nemet változtathatnak bejelentés alapján), az abortusz reklámozására, a választójog kiterjesztésére (a 16 éves fiatalok és a külföldieknek 5 év tartózkodás után megadnák az állampolgárságot, mely sok új választót jelentene), a Zöldek kiállnak a nyelv genderizálása mellett illetve liberalizálnák a könnyű drogokat.

Emellett az előadó beszélt az orosz-ukrán háború okozta hadügyi kiadásokról, láthattunk diagrammokat közvélemény kutatásokról, hallhattunk arról, hogy miért vesztette el a CDU a választást és mi a jelenlegi helyzet a közmédiában.

Az esemény lehetőséget biztosított arra, hogy mélyebben megismerjük Németország társadalmi, politikai és gazdasági helyzetét, valamint olyan témákra fókuszálhassunk, mint például a politikai változások, migráció és társadalmi fejlemények. Az előadás hasznos gondolatokkal gazdagította a résztvevőket, akik ezen az estén első kézből kaptak betekintést Németország jelenlegi helyzetébe.