Olvasási idő: 4 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) védjegyévé vált tehetséggondozást a legnevesebb hazai és külföldi oktatók bevonása mellett már a legmodernebb technológiákkal is támogatja az intézmény: diákjainak testi, szellemi jóllétének támogatása, illetve a teljesítőképességük növelése céljából csúcstechnológiás eszközparkot hozott létre az MCC – mondta Kitta Gergely intézetekért felelős igazgató a média képviselői számára szervezett, rendhagyó eszközbemutatón.

A már 26 éve működő Mathias Corvinus Collegium tevékenysége sokrétű, legfőbb feladata mégis a nemzetstratégiai jelentőségű tehetséggondozás, a jövő generációjának felkarolása, oktatása, céljaik elérésének támogatása. Küldetésünk, hogy a fiatal nemzedék tehetséges képviselőit gyorsítópályára állítsuk, hiszen az ifjúság ismereteinek, képességeinek fejlesztése Magyarország versenyképessége és hosszú távú jövője szempontjából meghatározó – fogalmazta meg az alapítvány célkitűzéseit Kitta Gergely.

Az intézetekért felelős igazgató elmondta, diákjainak testi, szellemi jóllétét, teljesítőképességük növelését immár csúcstechnológiás eszközökkel is támogatja az MCC. Ezek a technológiák kétféle kategóriába sorolhatók: vannak a forgalomban lévő, mindenki számára beszerezhető eszközök, illetve az egyedi, hazai fejlesztésű technológiák, amelyek máshol nem fellelhetők. A Mentális Edzőteremben megtalálható eszközpark elemeit a legkiválóbb szakemberek válogatták ki; mindegyik hasznosságát legalább két nemzetközi tudományos folyóiratban megjelent tanulmány is igazolja – emelte ki.

A teljesen magyar fejlesztésű, hazai kutatók, mérnökök, startup cégek által, az MCC közreműködésével kifejlesztett technológiák közé tartozik a MULTIMODÁLIS BIOSZENZOR. Kutatási célokat szolgáló eszköz: 6 féle fiziológiai jelet gyűjt a használójáról, az így kapott adatok pedig egy biztonságos szerverre kerülnek, hogy neves kutatók elemezzék őket – mutatta be az eszközt Sörény Edina, az MCC kutatási koordinátora. Az eseményen elhangzott, nemsokára egy nagyobb volumenű kutatás is kezdetét veszi különböző MCC-s oktatási programok és diákok bevonásával. Az alapítvány már együttműködést kötött az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetével, és hamarosan az ELTE Pszichológiai Intézetének kutatóival is partnerségi megállapodást írnak alá. Ennek eredményeképpen orvosbiológiai mérnököket is bevonnak majd az adatok mesterséges intelligenciával történő elemzésébe, a fő kutatási irány pedig az úgynevezett flow-állapot felismerése és kiváltása.

Sörény Edina a sokak által már ismert VR szemüveg egyedi, MCC-s fejlesztésű szoftverét is bemutatta: a kommunikációs készségeket fejlesztő Public speaking segítségével a felhasználó virtuális környezetben gyakorolhatja előadói képességeit. A „közönség” előtt megtartott beszédet követően e technológia lehetővé teszi, hogy az előadók azonnali visszajelzést kapjanak a fellépésük, valamint a nézőkkel való kapcsolattartásuk minőségéről, hatékonyságáról.

A média képviselői Szuromi Márton laborasszisztens segítségével a forgalomban lévő csúcstechnológiás eszközöket is megismerhették, kipróbálhatták. Kedvelt technológia volt többek között a test különböző fiziológiai jelzéseit rögzíteni képes, egymással összehangolt MUSE fej- és csuklópánt, amely a flow-élmény vizsgálata szempontjából hasznos információkat tud szolgáltatni a használójáról vagy a 28 audio-vizuális programot tartalmazó DAVID DELIGHT PRO agytréner készülék, amely az idegsejteket elektromos impulzusokkal képes stimulálni.