Olvasási idő: 4 perc

A Vezetőképző Akadémia diákjai egy intenzív, egyhetes tárgyalástechnikai workshopon vettek részt, amelyet David Venter pszichológus, Nelson Mandela dél-afrikai elnök egykori kommunikációs tanácsadója vezetett. Az elméleti és gyakorlati elemekből álló workshop ideje alatt számos készség fejlesztésére került sor, ám a fő tanulság egyetlen mondatban is összefoglalható: mindig lehet egyezségre jutni.

A vezetés dinamikus világában a hatékony tárgyalóképesség nem csupán értékes tehetség, hanem elengedhetetlen készség. A vezető pozícióban lévők nap mint nap azzal szembesülnek, hogy olyan döntések, konfliktusok és lehetőségek bonyolult hálójában kell navigálniuk, amelyek megkövetelik a magabiztos tárgyalási készségeket. Legyen szó akár egy megállapodás megkötéséről egy üzleti partnerrel vagy a szervezeten belüli konfliktusok megoldásáról, az átgondolt és megalapozott tárgyalási stratégia olyan iránytűként szolgál, amely a vezetőket a céljaik felé irányítja. Mindezt alapul véve került sor szeptember végén a Vezetőképző Akadémia egyhetes tárgyalástechnikai képzésére, amit David Venter pszichológus, tárgyalástechnikai szakember, Nelson Mandela dél-afrikai elnök egykori kommunikációs tanácsadója vezette.

A nagy tiszteletnek örvendő szakember a pályája során számos nehéz helyzetben vezetett már tárgyalást. Együtt dolgozott Nelson Mandelával az apartheid rendszer végét követően, illetve a világ különböző pontjain oktat egyetemeken és tart előadásokat cégeknek, vezetőknek. Szeptember 25-én, az MCC budapesti központjában megtartott workshopon a Vezetőképző Akadémia hallgatói megismerhették David Venter tárgyalástechnikai szakember személyes történetein keresztül, hogy melyek a sikeres tárgyalás fő összetevői.

Szó esett azokról a csapdákról, amelyek eltorzítják az ember döntéshozó képességét, de szó esett az információgyűjtés és a felkészülés fontosságáról, a tárgyalási helyzet helyes megteremtéséről és arról, hogyan készülhetünk fel a szemben álló fél igényeire, kérdéseire. Ezeket gyakorlatokon keresztül is megtapasztalhatták a hallgatók. Voltak kisebb, rövidebb feladatok is, illetve két nagyobb felkészülést és tárgyalást igénylő helyzet is részét képezte a kurzusnak. Egyik esetben egy iskola és egy tanácsadócég közötti üzletkötés volt a téma, míg második esetben egy cégen belüli nézeteltérést kellett megoldania a hallgatóknak. De játékelméletre és a bértárgyalások fogásaira is kitért az előadó. Hasznos, mindennapi életben is aktuális gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek a hallgatók, ezáltal már sokkal rutinosabban léphetnek majd ki a munka világába a program befejeztével.

Az intenzív tanuláson kívül természetesen közelebbről is megismerhették a diákok David Ventert, hiszen az egyhetes workshop tantermi részét egy közös vacsora zárta, ahol finom ételek mellett, jó hangulatban eshetett szó a teljes hét tanulságairól. Zárásként a szombati napon Etyekre látogatott a Vezetőképző Akadémia hallgatói csapata David Venterrel közösen, ahol egy négytételes borkóstolón vehettek részt a Rókusfalvy pincészet jóvoltából.

A kurzus során a hallgatók számos értékes élményt gyűjtöttek, jelentős gyakorlati tapasztalatokat szereztek, és széleskörű elméleti ismeretekkel lettek gazdagabbak. A workshop lehetővé tette, hogy a tanult elméleteket valós, életszerű helyzetekben alkalmazzák, ami nagyban megkönnyíti majd jövőbeli vezetői pályafutásukat.

 

Sitkei Zolta, Koda Konrád