Olvasási idő: 3 perc

Október 7-én az MCC Vezetőképző Akadémia 2023/24-es évfolyama életre szóló élménnyel lett gazdagabb. Győri tanulmányútjuk során lehetőségük nyílt betekinteni a Pannonhalmi Főapátság életébe és működésébe, ahol az apátság vezetője, Hortobágyi Tamás Cirill főapát inspiráló gondolatokkal és bölcsességekkel látta el a hallgatókat.

A látogatást az „Ora et labora!” – azaz az „Imádkozz és dolgozz!” – elve vezérelte, amely az apátság mindennapi életét áthatja. Ez az elv az egyensúlyra és a spirituális fejlődésre való törekvést jelképezi, és szorosan összefonódik a benedeki szerzetesrenddel és az apátsággal.
A hallgatókat Baki László, az apátság Tricollis Foglalási Központjának irodavezetője fogadta, aki professzionális módon kalauzolta végig a csoportot az apátság területén. A látogatás során a diákok megismerhették az apátság történetét, a lenyűgöző bazilikát és a több évszázados történelmi kincseket őrző helyi könyvtárat. Továbbá Baki László bemutatta a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumot, amely az akadémiai tudás, a közösségi élet, a művészi kifejezés lehetőségein, illetve a sport iránti szereteten és a vallásosság fontosságán alapul.
Az igazi inspirációt azonban a Cirill főapáttal való találkozása adta. A főapát részletesen bemutatta az apátság szervezetét és működését. Kiemelte a szerzetesi élet négy alapvető erényét: az engedelmességet, az alázatot, a jó buzgóságot és a hallgatást. Emellett megosztotta a szervezet önfenntartásának folyamatait és hangsúlyozta a változás fontosságát az élet minden területén. Továbbá párhuzamba helyezte a szerzetesi rend működését a vállalati működéssel: meglátása szerint a vezető fő feladata elősegíteni a szervezet sikerét és támogatni az egyén céljainak elérését. Az előadást követően a főapáttal folytatott beszélgetésben fókuszba került az egyház és emberek kapcsolata, a felelősségvállalás és a vezetői szerep fontossága a modern társadalomban.
Ez a látogatás nem csupán egy kirándulás volt. Az apátság falai körött rejlő bölcsesség és a főapát gondolkodásra serkentő szavai életre szóló hatást gyakoroltak a hallgatókra. Olyan élmény volt, amely erősítette a tudást, az emberi kapcsolatokat és a személyes fejlődést érintő vágyakat. Az „Ora et labora!” filozófia nemcsak az apátság mindennapjaiban, hanem a hallgatóság életében is ösztönzést nyújthat arra, hogy az imádság és a munka harmóniában érjék el a szellemi és materiális fejlődést.

Linc Annamária