Olvasási idő: 2 perc

Figyelmes szülői közönségnek mutatta meg a „nagy képet” Tari Annamária a zalaegerszegi MCC Szülők Akadémiája rendezvényén!

Az online tér hatalma és a családi élet – a XXI. században címmel tartott lenyűgöző előadást Tari Annamária Zalaegerszegen! A pszichoanalitikus, pszichoterapeuta szakember a rendelőből a színpadra lépve mutatta be az Y és Z generáció számos tagjára jellemző elveszettséget, turista-szerepet saját életében. Rávilágított az online tér által kínált permanens ingerözön és a lassú, családi, valódi szociális élményeken alapuló ingerszegényebb életforma ellentétére.

Az előadó érdekes esettanulmányokon keresztül hozta közelebb mondandóját a feszülten figyelő hallgatóságához. A szülők megtudhatták például, hogy később az iskolához, sőt a munka világához szükséges összefüggésekben való gondolkodás fejlődését nagyban gátolja a kisgyermekkori túlzott képernyőidő, hiszen az agy a részletekre, a kicsi egységekre fog koncentrálni a koherens „nagy kép” helyett. A chat-alkalmazások térhódítása, a fragmentált, szavankénti vagy félmondatonkénti gondolatközlés akadályozza a kerek egész mondatokban kívánatos szóbeli és írásbeli kommunikációt.

Az online közösségi térben csillogó, valójában azonban hétköznapiatlan és öntömjénező rítusokkal körülölelt énkép a láttatás helyett vetíti a posztoló személyét, ezáltal a néplelket gyűlölködő reflektálásba hajszolja, eltorzítva az ön- és társértékelés kultúráját. Abban a virtuális világban tehát, ahol magunkon kívül mindenki eszményinek és ideálisnak tűnik, nyitott szemmel kell járni, felismerve a manipuláló tartalmakat.

A nagy sikernek örvendő előadás után lehetőség nyílt az előadóval való beszélgetésre, könyvek dedikálására is.