Olvasási idő: 3 perc

Egyszer volt, hol nem volt, mikor még az időt is másképp mérték az emberek, akkortájt létezett egy Iwiw nevű közösségi felület. Ez az oldal volt a Facebook magyar felmenője. Sok fotó, poszt, komment szerepelt rajta; akárcsak viccek, amelyeket ma már mémeknek hívnak. Ilyen poénos írás volt az is, amikor pszichológiai szemmel kielemezték Micimackót és barátait. Sírva nevetett rajta mindenki, s pörögtek a megosztások. És hogy mindez miként kapcsolódik Zsidi Zsófia veszprémi előadásához? Lássuk!

Ezt a pozitív élményt a múltból lehet előhozni, s aki erre képes, hogy a jó dolgokra emlékezzen, az a múltpozitív szemléletű ember, mint Bagoly, a Micimackó és barátai című mese Disney feldolgozásában.  A múltpozitív szemléletű ember tud töltekezni a boldog emlékekből. Vele szemben a múltnegatív szemléletű ember rágódós, inkább a kudarcait idézi fel, mit kellett volna másképp csinálni – borúlátóbb természet, mint Füles. A jelenhedonistákat az itt és a most érdekli, hajszolják a pozitív élményeket a jelenben. Ezért nyitottak több mindenre. Kevésbé terveznek hosszú távra, ilyen Micimackó és Tigris karaktere. „A jelenfatalisták ezzel szemben inkább érzik magukat az élet sakktábláján bábúnak, mint játékosnak” – írta le nagyon szépen Zsidi Zsófia, a KP vezető oktatója, pszichológusa Az elfolyó idő című veszprémi előadásán. Az ilyen típusú emberekkel csak úgy megtörténnek a dolgok, sodródnak – Malacka például tipikusan ez a karakter. A jövőorientált ember tervez, céljai vannak, képes terheket vállalni a jelenben a jövőbeli célja elérése végett. Saját kudarcának éli meg a külső tényező hatásait is, amiről nem tehet. Ilyen Nyuszi a mesében, aki mindenen kontrollt akar gyakorolni. Egy ilyen realisztikus jeggyel szemben ellenpólus a transzcendentális jövőorientációs típus, aki úgy gondolja, hogy szépen eléldegéli itt a földi létét nagyobb terhek vállalása nélkül is, mert a halála utáni spirituális hite miatt nem éli meg az élethosszt rövidnek. Ez egy kevésbé vizsgált orientáció. 

A rendezvény vendégei számos gyakorlati tippet kaptak a hatékonyabb időmenedzsment kialakítása érdekében. Veszprémben a rendezvény óta mindenki az „itt és most”-ban a leghatékonyabb. Így a Királynék városában az idő már nem folyik el, ellenben a szép emlékek állandósága veszi körbe az MCC rendezvényeit, ahogy Dali is egykor elnevezte híres festményét, amire s csupán képzettársításként tévesen ragadt rá Az elfolyó idő cím.