Olvasási idő: 2 perc

“Az amerikaiaknak egyre nehezebb a saját közös jövőjükről gondolkodniuk, vagy a kormányzásnak, kormányzatnak olyan módjáról, amelyet közösen elfogadhatónak tartanak.” - mutatott rá az MCC Budapest Lectures sorozatában Charles Kesler, a Claremont McKenna College és a Claremont Graduate University államtudományi professzora, akivel Stephen Sholl, az MCC vendégkutatója és Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője beszélgetett.

Az előadás betekintést nyújtott az Egyesült Államok alkotmányának két egymással versengő felfogásába. A világhírű professzor rámutatott, tengerentúl valójában két, egymástól egyre inkább eltérő alkotmányos felfogás létezik, s szakadék van a belőlük fakadó életmódok között, mivel két különböző víziót képzelnek el, és két egymástól eltérő kormányzást meghatározó igazságossági elvet vallanak.

A beszélgetés során kiderült, hogy az első az alapítók alkotmánya, amely a Függetlenségi Nyilatkozaton alapul és a kormányzás természetjogi szemléletét követi. Ehhez képest a második alkotmány a liberális vagy progresszív alkotmány, amely programként és projektként a progresszív korszak folyamán vált életképessé, és jelentős térnyerést könyvelhetett el az 1930-as, majd az 1960-as években. A professzor hangsúlyozta, hogy a hosszú ‘60-as évek még mind a mapig tart, hiszen a jelenkori amerikai politika jórészt azokat a kérdéseket ismétli vagy erősíti fel, amelyek a hatvanas években is terítéken voltak.

A beszélgetésen még szó esett egyrészt a “woke” mozgalom eredetéről és káros következményeiről, másrészt az originalizmus és az originalista alkotmányértelmezés vízválasztó pillanatáról, valamint a nemzeti konzervatív mozgalom amerikai megerősödéséről is. Végül, de nem utolsósorban az amerikai folyamatok Európára gyakorolt hatására is kitért.