Olvasási idő: 2 perc

Áder János korábbi köztársasági elnök „A vízválságtól a fenntartható fejlődésig - Hol tartunk és mit tehetünk” címmel tartott előadást az októberi KP szombaton Debrecenben, több mint 100 érdeklődő előtt. A környezetünkben, és kiemelten a vizek vonatkozásában tapasztalható egyre fenyegetőbb válságtünetek bemutatása mellett számos olyan magyar innovációval ismertette meg a hallgatókat, melyek a klímaváltozás egyes kihívásaira reflektálnak sikerrel. A legnagyobb figyelmet – érthető módon – a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár környezetbarát vízgazdálkodására is megoldást kínáló új technológia bemutatása keltette, nem csak a megjelentek körében, de a helyi és az országos médiában is. Az előadást követően a KáPésok kérdései csaknem háromnegyed órán át záporoztak az előadóra.

A nap hátralevő részében a robotizáció és a munkaerőpiac összefüggéseivel foglalkoztak a KáPésok az MCC Technológiai Jövők Műhelyének kutatója és a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal munkatársa, Lázár Viktor vezetésével. A diákok kiscsoportos viták keretében azt vizsgálták, vajon lehetőséget vagy inkább fenyegetést jelent elsősorban a robotok és a mesterséges intelligencia gyors térnyerése.

„Az ízeltlábúak varázslatos világa” című élménypedagógiai foglakozáson a diákok gyönyörű trópusi preparátumokkal, és kézbe vehető élő állatokkal is találkoztak. A foglalkozás végére minden előítéletet és kezdeti viszolygást sikerült legyőzni, a   bátrabb diákok egyszerre öt-hat rovart is magukra vehettek. Számos érdekességet tudtak meg e különös lények viselkedéséről és az ökoszisztémában betöltött fontos szerepéről Dr. Juhász Orchideától.

A KP szombat különlegessége volt még, hogy a debreceni nyolcadikos FIT-es diákok is részt vettek rajta, így ők is bepillantást nyerhettek az MCC Középiskolás Program életébe.