Olvasási idő: 2 perc

A jelenleg is zajló kríziseket, illetve azok hátterét is érdemes ismerni és megérteni, mert a világpolitikát inkább a konfliktusok jellemzik, s nem a béke és a stabilitás - hívta fel keszthelyi előadásában az érdeklődők figyelmét az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője Keszthelyen.

Demkó Attila arról is beszélt, hogy fontos feladat a védelem erősítése, hiszen gazdaságilag, politikailag, katonai szempontból is felkészülten lehet csak eredményesen szembenézni a krízisekkel. Az sem mindegy, mit tekintünk égető problémának: a médiában túlhangsúlyozott a klímaváltozás is jelentős ügy, azonban Afrika robbanásszerű népességnövekedése és az abból következő migrációs hullám következményei károsabbak lehetnek, ezekre ráadásul hamarabb kell megoldást találni.

A biztonságpolitikai szakértő álláspontja szerint Európa nem képes békét vinni távoli térségekbe, sok ország belpolitikai problémákkal is küzd. A keszthelyi közönség nagy érdeklődéssel hallgatta a naprakész helyzetjelentést a hatalmas áldozatokat követelő orosz-ukrán és izraeli-palesztin háborúról. Sajnos egyik konfliktussal kapcsolatban sem tudott pozitív jövőképet festeni az előadó, de nem is lehet cél, hogy egy idilli képpel homályosítsuk el a valóságot.  Fontos látni, hogy egy háború kimenetele rengeteg tényezőtől függ. Magyarországot jelenleg egyik háború sem fenyegeti közvetlenül, de fel kell készülnünk minden lehetséges forgatókönyvre.