Olvasási idő: 2 perc

Azok, akik a szankciós csomagokat alkotják, egyáltalán nem ismerik az orosz gazdaság működését – Mondta Christopher Davis az MCC pécsi képzési központjában, az MCC Budapest Peace Forum rendezvénysorozat keretében megszervezett, nagy érdeklődésnek örvendő előadásán.

Az Oxford Institute Of Population Ageing csoport munkatársa felhívta a figyelmet a nyugat-európai büntető csomagok problematikájára. A Nyugat határozott jóslata ellenére, miszerint Oroszországot gazdaságilag radikálisan meggyengítik majd a szankciók, nem vált be. Mivel ezek hatására az energiahordozók ára jelentősen emelkedett, az oroszok jóval magasabb áron adhatták el készleteiket azokon a piacokon, ahol továbbra is jelen vannak. Emellett a rubel gyengülése az orosz költségvetést még több pénzhez juttatta, mivel a dollár több rubelt ér. Ők pedig továbbra is saját pénznemükben fizetik embereiket – fejtett ki Davis.

Azt is el tudom képzelni, hogy az idei évben növekedni fog Oroszország GDP-je. Kína továbbra is partner az oroszokkal való kereskedésben, nem beszélve a feketepiaci viszonyokról, melyeket nem tudjuk reálisan felmérni – tette hozzá az előadó.

Az oroszok történelmükből kifolyólag hozzá vannak szokva a szankciókhoz. Nagyon jól intézményesített rendszerük van az ezekkel való megküzdéshez. Az Európai Bizottságnak viszont nincsenek olyan hozzáértő közgazdász szakértői, akik ténylegesen értik, és átlátják az orosz gazdasági mechanizmusokat. Így csak szúrópróba-szerűen, sötétben lövöldöznek a szankciós csomagokkal, viszont ezek érdemben nem képesek meggyengíteni az orosz gazdaságot – összegezte mondandóját a szakértő.