Olvasási idő: 1 perc

Meghívott előadóink közösen értékelték és vitatták meg az 1920-as években Magyarországon történt politikai átmenetet. A beszélgetés résztvevői arra a következtetésre jutottak, hogy 1920-ban már csak történelmi romantikával lehetett visszatekinteni a dualizmus korszakára és kritikusan vizsgálták a Népköztársaság és Károlyi Mihály kormányának legitimációját.

A világháború és az azt követő állapotok Magyarországon a köztársasági államforma népszerűségének csökkenését eredményezték. A Tanácsköztársaság idején több változás következett be, de ezek általában nem javították az ország helyzetét. A Habsburg-restauráció ellenzése hozzájárult az ideiglenes "király nélküli királyság" létrehozásához Horthy Miklós kormányzói kinevezésével.

A Károlyi-kormány, a Tanácsköztársaság és az azt követő monarchikus legitimitással rendelkező kormányzat különböző jogszabályai és intézkedései különböző mértékben és módon érvénytelenné lettek nyilvánítva. A beszélgetés során az előadók különféle jogi felvetéseket és a jogfolytonosság kérdését tárgyalták, de kitértek a karizmatikus vezető személyiségek szerepére és egy esetleges román-magyar perszonálunió koncepciójára is.