Olvasási idő: 2 perc

A társadalom nemzedéki felosztásában jelenleg a legfiatalabb, az Alfa generáció oktatása került fókuszba az MCC békéscsabai központjában tartott pedagógus konferencián.

A társadalmi körülmények rendkívüli módon megváltoztak az előző generációkhoz képest, gondoljunk akár azokra a technikai és technológiai fejlesztésekre, amelyek ma meghatározóak. A mai 10-14 éves fiatalok ma egy túldigitalizált környezetben nőnek fel, melyet nem hagyhatunk figyelmen kívül az oktatásuk során – mondta előadásában Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese.

Az élményátadásnak kulcsszerepe van a fiatalok elérésében. A hagyományos írás és olvasás elsajátítása mellett szükséges az online ismereteket fejleszteni - hangsúlyozták. A szakember véleménye szerint fontos és elengedhetetlen a lexikális tudás, ezek átadására nem mindegy, milyen módszereket vetnek be a pedagógusok. Fontos, hogy a tanárok megtalálják azokat a technikákat, amelyekkel impulzusokat adhatnak a diákoknak, legyen az csoportmunka, vagy egy-egy projektben való részvétel.

Csepregi Gábor hivatástudatról szóló előadásában alátámasztotta az előtte elhangzott gondolatokat. Mint az MCC Vezetőképző Akadémia tanácsadója elmondta, elengedhetetlen a pedagógusok részéről az adaptáció, vagyis, hogy tudomást szerezzenek a fejlődésről, a mobiltelefonok használatáról, a mesterséges intelligencia elterjedéséről, a digitális eszközök térhódításáról, és valamilyen módon és mértékben építsék be azt a tanítási módszereik közé.

- Viszont a fiataloknak is tudomásul kell venni, hogy a hagyományos módszerek sem kophatnak el, például, hogy elengedhetetlen könyvet olvasni, és meg kell tanulni figyelni, akár hosszabb ideig – fogalmazott.

A konferencia következő előadója Zsidi Zsófia pszichológus, az MCC Középiskolás Programjának egyik vezető oktatója volt, aki arról beszélt, hogy a stressz elkerülhetetlen mind a diákok, mind a pedagógusok részéről. Szerinte fontos, hogy a stresszt pozitív energiává alakítsuk, ezt teszik például az élsportolók is. A pszichológus olyan módszereket is megosztott a résztvevőkkel, amelyek segítenek a mindennapok hatásaival megküzdeni.