Magunkról

sonata_update_metadataaTySHF_572b42a57fdea7e267fa9771-large.jpg

A Mathias Corvinus Collegium fiatal tehetségek oktatásával, nevelésével és felkarolásával a tehetséggondozás minőségi formáját valósítja meg.


A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Tihanyi Alapítvány fenntartásában működő tehetséggondozó intézmény, amely Kárpát-medence-szerte nyújt az oktatást kiegészítő, magas színvonalú képzéseket az általános iskola felső tagozatától kezdve az egyetemig. Az intézmény oktatási portfóliója tartalmaz olyan hiánypótló képzéseket is, mint a Női Közéleti Vezetőképző Program vagy a határon túli politikai iskolák.

Kiemelkedően tehetséges diákokat támogatunk abban, hogy a bennük rejlő tehetséget – szociokulturális helyzetüktől függetlenül – a legnevesebb oktatók és tanárok segítségével kibontakoztathassák és kamatoztathassák. Szigorúan szakmai alapú nevelőmunkánk eredményeképpen a kisközösségek és a nemzet iránt elkötelezett, azért tenni akaró, európai színvonalú szakmai ismeretekkel rendelkező fiatalokat kívánunk képezni.

Az MCC a fiatal tehetségek oktatásával, nevelésével és felkarolásával a tehetséggondozás minőségi formáját valósítja meg: felelős értelmiséget kíván nevelni. Diákjaink kreatívak, ötleteik innovatívak, reagálásuk gyors és rugalmas. A nálunk töltött évek alatt a projektmunkának, a vállalt feladatoknak, saját kezdeményezéseiknek köszönhetően szert tesznek a vállalkozási és a változások kezelésével összefüggő kompetenciákra, felkészülnek a kockázatvállalás kihívásaira. A szélesebb és minőségi szaktudás és műveltség birtokába juttatott collegiumi tagok az MCC-ben a közösségi életnek a kollektív szellem által irányított, intellektuálisan-emocionálisan gazdagító élményét élik meg. Mindez lehetővé teszi, hogy olyan felsőfokú végzettséggel és szemlélettel rendelkező diplomásokká váljanak, akik leendő munkahelyükön ösztönzően és tevékenyen lesznek képesek befolyásolni az ország életét.

Az intézmény képzései valamennyi felvételt nyert diák számára ingyenesek.

Az MCC tehetséggondozó munkájával a szűkebb és tágabb környezetükért tenni képes és akaró fiatalokat nevel, emellett egy, a szélesebb közönség számára is hozzáférhető tudásközpontot alakít ki. Az MCC tevékenysége ugyanis nem merül ki a képzési programok szervezésében; az intézmény több mint húsz éve elkötelezett a tudományos és közéleti témák felvetése, gyümölcsöző viták és diskurzusok megteremtése mellett. Ebből adódóan képzési programjai szervezésén túl, hangsúlyos részét képezi tevékenységi körének konferenciák, beszélgetések, viták, szakmai összejövetelek szervezése, valamint kötetek szerkesztése és kiadása is.

A Collegium Buda egyik legelőkelőbb negyedében, a Gellért-hegyen található. A mintegy hatezer négyzetméter alapterületű ingatlanhoz saját, nemesfákkal díszített kert, valamint zárt parkoló tartozik. Az épület felsőbb szintjeiről gyönyörű panoráma tárul a szemlélődő elé. A tanórák harminc fő befogadására alkalmas tantermeinkben, illetve tizenkét-tizenöt fős szemináriumi termeinkben zajlanak. 

A felvételt nyert diákok egyetemi tanulmányaik idejére kapnak bentlakási lehetőséget. Junior hallgatóink kétágyas szobában, a szakirányos képzésben és a Vezetőképző programban részt vevő hallgatók egy- és kétágyas, zuhanyzós szobában élhetnek. Az épületben huszonnégy órás portaszolgálat működik.

A Collegium épülete az Egyetemi Program és a Középiskolás Program központja, valamint Középiskolás Programunk Erdélyben is működik. A FIT Programnak külön regionális központjai vannak Kecskeméten, Miskolcon, Szolnokon, Pécsett, Veszprémben, Budapesten és Beregszászban.