Olvasási idő: 3 perc

Teljesen új időszámítás kezdődhet Magyarországon a hulladékgazdálkodásban egy új törvényjavaslatnak köszönhetően, mely nemrég került az Országgyűlés elé. A tervezett intézkedések parlamenti elfogadása esetén csökkenhet a háztartási hulladékképződés és az illegális hulladéklerakás mértéke, a hulladék újrahasznosításának aránya pedig nőhet.

A parlament előtt lévő javaslat a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének része, és az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának mérsékléséről és a körforgásos gazdaságra történő átállásról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelőséget biztosítja. A tervezett jogszabály alapján a szelektív hulladékgyűjtést a következő években a veszélyes háztartási, a bio- és a textilhulladékra is ki kell terjeszteni. A törvényjavaslat többek között előírja, hogy 2025-re a településeken termelődő hulladék 55 százalékát kell újrahasznosítani, amit 2035-ig fokozatosan 65 százalékra kell emelni. A tervezet a körforgásos gazdaság mellett foglal állást, azaz a háztartási hulladékra lehetőség szerint újra feldolgozható nyersanyagként kell tekinteni. Ennek megfelelően 2035 után a települések által megtermelt hulladék legfeljebb 10 százalékát lehetne lerakókban elhelyezni, a többit – a talaj, a víz és a levegő védelme érdekében – pedig újra kell hasznosítani. Ezen túlmenően a törvényjavaslat például az üveg- és műanyag palackok, valamint fémdobozok jövőbeni visszaváltásának jogi kereteit is megteremti.

Magyarország az elmúlt időszakban számos intézkedést tett a háztartási hulladék okozta környezeti terhelés visszaszorításáért, és a háztartási hulladékcsökkentés terén ez egyik legjobban teljesítő állammá vált. Dániában, Németországban vagy Csehországban például nőtt a kommunális hulladék aránya, Magyarországon viszont csökkent. Itthon évente átlagosan 385 kilogramm háztartási szemét termelődik személyenként, ami bőven az uniós átlag (487 kg/év) alatt van. Ezzel Magyarország a hatodik legkevesebb hulladékot termelő állam az Európai Unióban – mondta Kerekes György.

A Klímapolitikai Intézet vezetője hozzátette: a több mint ezer nagyobb illegális hulladéklerakó felszámolása komoly kihívást jelent az országnak, annak ellenére, hogy ezen a fronton több kormányzati intézkedés történt. A „TeSzedd” akció vagy a Felső-Tisza vidékének megtisztítása mellett az átfogó „Tisztítsuk meg az országot!” program keretében 1200 helyszínen több mint 70 ezer köbméter hulladékot térképeztek fel. Az állami szervezetek és az önkormányzatok bevonásával ennek meg is kezdődött az eltakarítása, a folyamat az új törvényjavaslatnak köszönhetően pedig eredményesebbé válhat.