Olvasási idő: 4 perc

Hagyományos keresztény nézőpontból bírálja az újkori nyugati kultúrát Rod Dreher amerikai író, újságíró, a The American Conservative folyóirat főmunkatársának Szent Benedek válaszútján című könyve, amelynek magyar kiadását hétfőn mutatták be a Mathias Corvinus Collegium (MCC) székházában.

Ez a könyv talán nem is lehetne aktuálisabb máskor, mint napjainkban: az identitásküzdelmek, az intellektuális elbizonytalanodás korát éljük, az igaz és a hamis elhatárolása nem megy könnyen manapság - hangsúlyozta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, az MCC kuratóriumi elnöke a kötet bemutatóján. Mint hozzátette, Rod Dreher könyve azért is fontos, mert megmutatja, hogy Magyarország jó úton halad, és egy bizonytalan korban is tud a "béke szigete" lenni. A nemzet, a hit, a család, a lokalitás tisztelete olyan univerzális értékek, amelyek minden korban megvédésre méltóak, Rod Dreher könyve ezek mellett tesz hitet egy személyes történeten keresztül - szólt a kötetről. Orbán Balázs elmondása szerint az amerikai szerző munkájából azt a tanulságot lehet levonni, hogy Magyarországnak érdemes kitartania a jó úton, még akkor is, ha kívülről érkező "intellektuális gyarmatosító törekvések" megpróbálják ettől eltántorítani. Mint emlékeztetett, a Mathias Corvinus Collegium egy 25 éve működő tehetséggondozó intézmény, amely az általános iskolától az egyetem végéig, sőt azon túl is nyújt ingyenes képzési programokat magyar fiatalok számára. Az MCC két alapelvben hisz: a patriotizmusban és a nemzetközi kiválóságban, ezen alapul könyvkiadási programja is - emelte ki Orbán Balázs, hozzátéve: Rod Dreher munkája egy új könyvsorozat, az Idea Conservativa egyik első köteteként jelent meg, együttműködésben az Osiris Könyvkiadóval.

Rod Dreher saját kötetéről szólva elmondta, hogy a könyv Nursiai Szent Benedek példáját mutatja fel: a bencés rend alapítója abban a korban élt, amikor a Nyugat-római Birodalom összeomlott, és az volt a fő kérdés, hogy a kereszténység miként éli túl ezt a nehéz, kaotikus időszakot. Ma a keresztényeknek és a konzervatívoknak sok szempontból hasonló helyzettel kell szembenézniük a világban. Magyarország is küzd a tradicionális értékek, például a család védelméért, amiért elismerés illeti - közölte a szerző. Rod Dreher elmondása szerint a keresztény hit válsága az Egyesült Államokat is utolérte, a mai fiatalok az első nemzedék, amely már nem azonosítja magát egyetlen vallással sem. Az európaiak ezzel szemben már évszázadok óta tapasztalják a szekularizációt, ezért a válasz erre valószínűleg Európából fog kiindulni - vélekedett az író.

Patrick J. Deneen politológus, az amerikai Notre Dame Egyetem professzora többek között a fogyasztói társadalom pusztító hatásaira hívta fel a figyelmet, hozzátéve azonban: ez még nem a liberalizmus bukásának a jele, de a sikertelenségét jól mutatja. A kutató szerint számos szempontból inspirálódni lehet abból, amit Magyarország az elmúlt néhány évben letett az asztalra, például ahogyan a migráció kezelésével kapcsolatban képes volt józanul végiggondolni a helyzetet, még ha ez komoly konfliktust is hozott az EU-val. A politológus hangsúlyozta a hagyományos család megvédésének fontosságát is, hozzátéve azonban, hogy ennek nemcsak az ideológiai, hanem a gazdasági vetülete is fontos, ezért az amerikai gazdaságpolitikában családpolitikai szemléletre lenne szükség. Magyarországtól ezen a téren is sokat lehet tanulni - közölte Patrick J. Deneen.

Szöveg: MTI