Olvasási idő: 5 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a CaseSolvers ötödik alkalommal rendezte meg a Problema Solvenda Romania történelmi témájú problémamegoldó versenyt.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a CaseSolvers ötödik alkalommal rendezte meg a Problema Solvenda Romania történelmi témájú problémamegoldó versenyt, május 15-én a jelenlegi helyzetre való tekintettel rendhagyó módon, online. A szervezők országunk egész területéről várták a középiskolás csapatok jelentkezését. Egy online selejtező forduló után a jelentkezők közül a legjobb 6 magyar és 6 román anyanyelvű csapat jutott be az elődöntőbe, majd a döntőbe, ahol hosszabb hangvételű történelmi problémát elemeztek, megoldásukat pedig a zsűrinek prezentálták. A versenyt a gyulafehérvári “Gróf Majláth Gusztáv Károly” Római-Katolikus Teológiai Líceum diákjai, Orosz Balázs-Norbert, Bege Lóránd és Mátyus Szabolcs nyerték.

A döntősöknek a Keresztes háborúk éveiben zajló eseményeket kellett átgondolniuk, és egy kedvezőbb végkimenetelt kitalálniuk az eredetihez képest.

A csapatoknak tíz perc állt rendelkezésükre az általuk kidolgozott megoldás bemutatására, bebizonyítva azt, hogy miért az ő statégiájuk lenne a legkézenfekvőbb, majd a szakmai zsűri kérdéseire kellett válaszolniuk. Dr. Murádin János-Kristóf egyetemi docens, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Kancellárja, Mihai-Florin Hasan történelem tanár, történész, dr. Lupescu Radu egyetemi docens és a Sapientia EMTE Nemzetközi kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék vezetője, és dr. Vlad Popovici a BBTE Történelem karáról értékelték a csapatok teljesítményét. A verseny idei kiadásának különlegessége abban rejlett, hogy a jeleneleg zajló helyzethez alkalmazkodva online térben került sor a megszervezésére, de még így is nagyon szoros volt a megmérettetés. Ezért a szervezők értékelve a diákok szorgalmát úgy döntöttek, hogy ebben az évben mindenkinek nyereményekkel, díjakkal köszönik meg a befektetett munkát. 

“Az online Problema Solvenda nem csak rendhagyó, de kihívás is volt a szervezőcsapat számára, viszont így utólag mondhatom, hogy sikeresen átugrottuk az akadályokat, egy újabb élményt teremtve ezzel a versenyzőknek, akik így is szívesen megmérettettek. A diákok ugyanolyan lelkesen együttműködtek velünk, mintha a hagyományokhoz híven Kolozsváron találkoztunk volna az elődöntőben és a döntőben. A több mint fél éves munkánk így meghozta a gyümölcsét és ebből a helyzetből mi is új tapasztalatokat és ismereteket kaptunk a rendezvényszervezés területén.” – mondta el a versenyről Likker Zsuzsanna, főszervező.

A Templomos Lovegrend történetére számos új megoldási javaslattal válaszoltak a diákok, amelyek mind nagyon kreatívak és helytállóak voltak. A győztes csapat a legkörültekintőbb és egyedülállóbb stratégiájával és a realitásérzékükkel érdemelték ki azt, hogy a legjobbak között is ők legyenek a nap győztesei.

“Nagyon boldogak voltunk, amikor megtudtuk, hogy bekerültünk a verseny elődöntőjébe, a döntőben pedig nagyon izgultunk. A versenyről voltak előzetes információink, mert kaptunk barátainktól egy-két tanácsot, mivel ők már előző években versenyeztek, de azt nem gondoltuk volna, hogy ekkora élmény lesz, amely olyan tapasztalatot is ad, amit nap mint nap fel tudunk használni. Köszönjük a szervezőknek, a zsűrinek és a versenytársaknak is, hogy emlékezetessé tették számunkra ezt a napot és bátran jelentjük ki, hogy függetlenül attól, hogy Kolozsváron személyesen vagy online találkozunk a verseny egyedi és különleges a középiskolásoknak szóló megmérettetések között.” – mesélték a nyertes csapat tagjai.

A verseny végeredménye:
1.helyezett: GMGK Elitalakulata (“Gróf Majláth Gusztáv Károly” Római-Katolikus Teológiai Líceum, Gyulafehérvár): Orosz Balázs-Norbert, Bege Lóránd, Mátyus Szabolcs. 

2.helyezett: Blue Lions (Colegiul National Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia): Olar Darius, Bratescu Alexandru, Răcianu Marian, 

3.helyezett: Frigyes angyalai (Csiki Gergely Főgimnázium, Arad): Csáki Frigyes, Muresanu Erika, Fábián Zsanett 

4.helyezett: The Eagle Conhort (Liceul National Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia): Bacter Gabriel, Popa Daniel Vasile, Mortură Adrian.

Gratulálunk minden csapatnak és sok sikert kívánunk nekik a továbbiakban is!