Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vitaakadémiája június 16-án búcsúztatta a 2020/21-es tanévet és a képzést sikeresen teljesített vitavezetőket.

A rendezvényen Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC kuratóriumi elnöke, valamint Surjányi Fanni, a Vitaakadémia szakmai igazgatója adták át az okleveleket a programban részt vevők számára.

„Büszke vagyok a Mathias Corvinus Collegiumra, hiszen az általános iskolától az egyetemig, sőt azon túl is nyújt ingyenes képzéseket a tehetségek számára” – hangsúlyozta Orbán Balázs. Az MCC kuratóriumának elnöke kiemelte, „két dologban hiszünk, az egyik a hazaszeretet, a másik pedig a nemzetközi versenyképesség és a minőség mindenek felett”. Hazánk akkor tud jól teljesíteni, ha bírja a versenyt más országokkal – tette hozzá. A vita maga – ahogyan azt az MCC-ben is megtanulják a diákok – nem arról szól, hogy az adott tételmondat igaz-e vagy sem, hanem arról, hogyan győzzük meg a másikat. Vita nélkül nem létezik intellektuális pezsgés, ez a modern világ szellemi párbaja – emelte ki Orbán Balázs.

Surjányi Fanni, az MCC Vitaakadémiájának szakmai igazgatója az eseményen elmondta: „a racionális vitát, mint a tudatos párbeszédkultúra alappillérét tanítjuk meg a vitavezetőknek”. Efféle vitát folytatni pedig bármiről lehet, amit ész érvekkel alá tudunk támasztani, vagy éppen cáfolni. Hozzátette: fontos, hogy a szólásszabadságot tudatosan használjuk, tisztában legyünk azzal, mi mellett és miért állunk ki.

A Mathias Corvinus Collegium 25 éves fennállása óta nagy hangsúlyt fektet a demokratikus párbeszédkultúra építésére és a gyümölcsöző, nyílt viták és diskurzusok ösztönzésére. Az MCC Vitaakadémiájának célja a vitakultúra erősítése Magyarországon, valamint az érvelési technikák átadása a tehetségeknek. A Vitaakadémia egyedülálló programjaiban részt vevők alapvető logikai, érveléstechnikai és vitamódszertani ismeretekkel gazdagodhatnak, a tudás megszerzését követően pedig képesé válnak mindazt a demokratikus párbeszéd kultúrájának építése érdekében továbbadni.  Az egyéves Vitavezető képzés elvégzése után az érdeklődőknek lehetőségük van továbbfejleszteni tudásukat a Vitaakadémia Vitatréner képzési programjában, továbbá szerepet vállalni az MCC 2021 őszén induló Vitaklub-hálózatának kiépítésében, a vitakultúra meghonosításának és terjesztésének egyedi, egész Kárpát-medencét átszövő tehetséggondozó és közösségépítő programjában.