Olvasási idő: 4 perc

A középiskolai vitaversenyt immár hatodik alkalommal szervezték meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai. Idén több mint kétszeres túljelentkezés mellett választották ki azt a 16 csapatot, amely összemérhette tudását az MCC Tas vezér utcai központjában megrendezett kétnapos versenyen.

Orbán Balázs köszöntőjében hangsúlyozta: a vita a legfontosabb civilizációs vívmányunk. Rengeteg olyan kérdés, probléma, nehézség van körülöttünk, amely igényli az igazságkeresést, a vitát. Az MCC kuratóriumi elnöke hozzátette: a vita alapja, hogy nem értünk egyet, azonban a konfliktusoktól nem szabad megijedni. Természetesen a túl sok és parttalan vita komoly problémát jelent, ezért kell a vitákat keretek közé szorítani. Még a nyugati civilizáció egyes országaiban is teret kap az a gondolat, hogy egyféle politikailag korrekt vélemény létezik, amely ily módon nem lehet része demokratikus diskurzusnak. Mi, az MCC-nél másképp látjuk a világot, nem akarunk a politikai korrektség nyelve által sugallt vélemény mögé bújni – emelte ki Orbán Balázs.

Surjányi Fanni elmondta: most először kerülhetett sor egy kétnapos MCC Vitázz! rendezvény megtartására, amelyen összesen 48 diák és 16 csapat vesz részt. A Vitaakadémia szakmai igazgatója szerint a vitázás a mindennapjaink teljesen természetes része, teret kell adni a különböző véleményeknek, és ennek alapja, ha képesek vagyunk racionálisan vitázni. A vitázás maga komoly mentális erőpróba, önmagában is kihívás, és ez hatványozottabban jelenik meg versenyhelyzetben. A különböző vélemények ütköztetése azonban nemcsak szellemi megmérettetés – amely sok gyakorlással stratégiai szemléletet is ad –, hanem hatalmas buli, közösségi élmény is egyben. Vitázni olyan, mint bármelyik csapatsportban részt venni. Hasonlít a jéghokihoz, hiszen nagyon nehéz talpon maradni, de nem szabad feladni. Ha néha el is „esünk”, fel kell állni, és ki kell védeni a másik csapat támadásait – hívta fel a figyelmet Surjányi Fanni.

A verseny színvonalát emelte, hogy az MCC Vitaakadémia szakmai támogatásával – a bírók nagy része a Vitaakadémia különböző programjain szerezte vitavezetői, értékelői tapasztalatát – több mint 20 tapasztalt vitabíró értékelte a párhuzamosan 8 helyszínen zajló szellemi összecsapásokat. A verseny mellékeseményeként a Vitaakadémia által tartott bírói workshop az értékelés kiegyensúlyozottságát biztosította. Továbbá a szakmai zsűri minden vita végén a forduló győztesének kihirdetésén túl konstruktív visszajelzésekkel és bátorító tanácsokkal segítette a csapatokat, ezzel is hozzájárulva a verseny stratégiai céljának megvalósításához: a Kárpát-medencei vitakultúra fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez. Utóbbi kapcsán pozitív visszacsatolásnak is tekinthető a nagysikerű verseny, hiszen több teljesen újonc csapat mellett például a döntőbe jutó csapatok már a verseny előtt is találkoztak a racionális vitázás világával az MCC Középiskolás Programján és a Vitaakadémián keresztül. Ráadásul a végső győztes csapat, a Faltörő Érvek tagjai, habár az ország különböző pontjain élnek az MCC Középiskolás Programjának táborában találkoztak egymással és kezdték meg közös vitázói karrierjüket.

A szakmai színvonalhoz hasonlóan, a verseny presztízse is szintet lépett az idén. A verseny főnyereménye a dialektika és retorika őshazájába vezető görögországi tanulmányi út volt, és a válogatókon túljutó csapatok is értékes nyereményekkel gazdagodhattak a nem mindennapi élményeken túl. Az verseny első napjának egyéni pontszámai alapján megválasztott legjobb rétor, pedig automatikusan felvételt nyert az MCC Egyetemi Programjába.

Jövőre újra megrendezésre kerül az MCC Vitázz! reményeink szerint még több csapattal, még nagyobb volumenben, hogy együtt újra átélhessük a versenyvitázás izgalmait és közösségépítő erejét, egyúttal pedig hozzájáruljunk a nemes cél megvalósításához, a Kárpát-medencei párbeszédkultúra színvonalának emeléséhez!