Olvasási idő: 3 perc

A Föld napja alkalmából az erdélyi kápésok a környezettudatossággal foglalkoztak Székelyudvarhelyen az áprilisi KP szombaton.

"Számomra ez volt az első KáPé szombat (és péntek este) amin részt tudtam venni, ezért nagyon izgatott voltam, hogy milyen lesz a hangulat, milyenek lesznek az emberek és a képzések, mivel a barátaimtól sok jó sztorit hallottam ezekről a hétvégékről.

Egy MCC-s diáktársammal, pénteken idő előtt érkeztünk meg a helyszínre, Székelyudvarhelyre, ahol szinte azonnal összefutottunk még két MCC-s diákkal. A véletlen találkozást egy sütivel ünnepeltük a közeli cukrászdában, amit a hétvége folyamán többször is meglátogattunk.

Péntek este nagyon jól éreztük magunkat a vacsora és egy kis vérfarkasozás mellett, amelynek szabályait és értelmét mai napig homály fedi. Lényegében nagyon hasonló a maffiázáshoz, de rengeteg érdekes karakter van benne, és ami nagyon fontos, hogy okostelefon által támogatott játék, ami miatt még különlegesebb. Az esti hivatalos női megbeszélés (értsd: csajos csevegés) után a másnapra erőt gyűjtő alvásra hajtottuk fejünk.

Másnap, szombaton összegyűlt az MCC-s diákok apraja-nagyja és kezdődtek a képzések. Siklódi Lóránd az ECOBihor ökológiai hulladéklerakó cég sepsiszentgyörgyi igazgatója által tartott Környezetbarát technológiák az újrahasznosításban és Dr. Besenyei Sarolta az Európai Bizottság szakértője és a Smart City-kért és mobilitásért Egyesület aligazgatója által tartott képzések a környezetvédelemről és a környezettudatosságról szóltak. Az előadásokat nagyon érdekesnek találtam, hiszen a diáktanáccsal, amelyben részt veszek, mi is próbálkozunk a környezetvédelemre hangsúlyt fektetni és ösztönözni diáktársainkat az erre való odafigyelésre, de a képzések során elsajátítottam azt a tudást, amit majd remélhetőleg fel is tudok majd használni.

A nap végén még egy szimulációs játékon is részt vettem, ahol kiderült, hogy egy vállalkozást vezetni nem is gyerekjáték, még akkor sem, ha ez csak egy szimuláció. A játék alatt megtanultam jobban figyelni a részletekre és a következtetéseket levonni. Egy másik csoport a résztvevők közül a döntés- és játékelmélet témájú workshopon vett részt, amelyről úgy hallottam, szintén nagyon érdekes volt.  

Összességében jól éreztem magam, tanultam új dolgokat és ismerkedtem is. Most már én is azok közé tartozom, akik lelkesen mesélnek ezekről a hétvégékről másoknak. Már alig várom a következő e-KP szombatot. ?"

Erdélyi Erika
Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda