Olvasási idő: 3 perc

Mit gondolnak a magyar emberek a vidékről? Mik voltak az elmúlt időszak vidékfejlesztési célú kormányzati és uniós fejlesztési programjainak hatásai? Hogyan állítható meg a vidék elnéptelenedése? Többek közt ezekről a kérdésekről volt szó 2021. november 5-én a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. által szervezett Vidék Konferencia 2021 eseményen.


Szepesi Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Közgazdasági Iskolája és Vállalkozáskutatási műhely vezetője nyitotta meg előadásával a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. által szervezett, a magyar vidékről szóló konferenciájának, a vidék jövőjével foglalkozó kerekasztal-beszélgetését. Vitaindítója a vidék sajátosságaira, az arra építhető pozitív jövőképre és az ahhoz vezető cselekvések főbb irányaira fókuszált.

A beszélgetést Szepesi Balázs Schultz Gáborral, a Századvég Konjuktúrakutató Zrt. agrár és vidékfejlesztési üzletágának vezetőjével moderálta. A panelben Feldmann Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a munkahelyteremtés és a vidékfejlesztés összefüggéseit mutatta be. Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke a vidék jövőjével kapcsolatban azt a célt fogalmazta meg, hogy a város és vidék más életstílus mellett, de ugyanazt az életminőséget nyújtsa. Póser Zoltán, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezető igazgatója azokról a dilemmákról beszélt, amivel egy gyorsan fejlődő gazdaságú város szembesül. Kocsis János Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem docense és a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke arra mutatott rá, hogy a vidék világát sztereotípiák övezik. Szerinte már 20 éve elkezdődött az az átalakulás, melynek során a vidék és a város között különbségek csökkennek, a kapcsolatok erősödnek. 

Litkei Máté János, a Klímapolitikai Intézet igazgatója „A természetvédelemhez és a klímához való viszonyulás város-vidék vonatkozásában” szekcióban szakmai prezentációjával a sikeres vidékfejlesztési politika elméleti keretrendszerét vázolta fel. A szekció további résztvevői voltak Dr. Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) általános elnökhelyettese, Dr. Juhász Edit, az MVM Csoport jogi, vállalatirányítási és koordinációs vezérigazgató-helyettese, valamint Kökény László, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai Üzletágának kutatója. A beszélgetést Dr. Hortay Olivér, az Energia- és Klímapolitikai Üzletág vezetője moderálta.

A konferencia-szekció a hazai természetvédelmi törekvéseket ismertette, a helyi adottságokra épülő, cselekvő környezetpolitikát igyekezett meghatározni. Szóba került hazánk természeti értékeinek megőrzése, a vidék fenntartható fejlesztéséhez szükséges problémák bemutatása, valamint hogy a térségi sajátosságok feltárásával segítsük a hazai döntéshozókat a magyar környezetpolitika ember- és cselekvésközpontú fejlesztésében.