Olvasási idő: 4 perc

Idén indult el intézményünk Kolozsvári Egyetemi Programjának (KEP) második Junior évfolyama és első Szakirányos csapata.

Idén indult el intézményünk Kolozsvári Egyetemi Programjának (KEP) második Junior évfolyama és első Szakirányos csapata. A hároméves képzés azokat a szakmailag kiemelkedő, Kolozsváron tanuló, magyar egyetemistákat szólítja meg, akik döntéseikért felelősséget vállalva szeretnének közösségükért tenni, fejleszteni magukat az egyetemi oktatáson kívül is, annak érdekében, hogy a képzés végén olyan elméleti és gyakorlati tudással rendelkezzenek, amely kiemelkedő szakemberekké teszi őket saját szakterületükön. 

Tavasszal 20 másodéves, nyáron 20 elsőéves hallgató jelentkezett programunkba, akik a felvételi során egy logika- és szókincstesztet töltöttek ki, majd egy beszélgetésen vettek részt, végül pedig a felvételi témák közül bemutattak egyet a felvételi bizottságnak, amely közel áll személyiségükhöz, érdeklődési területükhöz. A felvételi alatt szó esett többek között a médiakonvergenciáról, az internetes vásárlás előnyeiről és hátrányairól, beszélgettünk a 2019-es Európai választásokról illetve Erdély etnikai változásairól, de érveltek az ellen és mellett is, hogy Erdély gazdasági motorja-e Romániának. 

Végül a tanévet 9 junior és 16 szakirányos diákkal kezdtük meg. A lassan hagyománnyá váló eligazítón a diákok megkapta a következő félévre szükséges minden információt. Beszéltünk a kurzusokról, a nyelvórákról, sőt már most gondolkodunk új közösségi programokon és projekteken, a tavalyi évben bevált eseményeken kívül. Az eligazítót egy díszvacsora követte, ahol Lánczi Péter ügyvezetőigazgató-helyettes köszöntötte új és régi MCC-s diákjainkat. Az este folyamán már nem a formális és szakmai dolgokon, hanem ismerkedésen volt a hangsúly, hiszen először volt együtt a csapat. A szakirányvezetők is jobban megismerték szakirányaik hallgatóit és egybehangzóan mindenki felhívta a diákok figyelmét arra, hogy nem csupán egy egyedi és nagy lehetőséget, hanem felelősséget is kaptak a programba való bekerüléssel.  

A Kolozsvári Egyetemi Program képzése az MCC budapesti Egyetemi Programjához hasonlóan interdiszciplináris, így a diákjaink is nagyon sokszínűek, vannak joghallgatók, HR szakosok, bölcsészek, kommunikáció szakosok, közgazdászok, valamint biológiát hallgatók is.

Az MCC Kolozsvári Egyetemi Program következő rendezvénye egy csapatot összerázó hétvége lesz, október 11. és 13. között megszervezett Gólyatábor, ahol a csapatépítésé lesz a főszerep. A program első szakmai és idegen nyelvi (angol és román) képzései október elején indulnak, melyek között helyet kapnak a Junior évfolyam számára többek között a Politikai filozófia és Közgazdaságtan kurzusok, Jog és Íráskészség-fejlesztés, míg a Szakirányosoknak választásuknak megfelelően (Erdély tanulmányok, Média és kommunikáció, Nemzetközi kapcsolatok és gazdaság szakirány) szakmai kurzusok és találkozók. 

Bár a csapat bővült, mégis a kolozsvári MCC-s collegisták és a program szervezői már izgatottan várják, hogy belevessék magukat a 2019-2020-as tanév közösségi eseményeibe és szakmai programjaiba. A tavalyi év tapasztalataira alapozva egy nagyon sűrű de izgalmas és élménydús időszak vár a csapatra, amely sok kihívást, tudást és rengeteg színes programot kínál számukra.