Olvasási idő: 4 perc

Az ünnepélyes megnyitóra a Parisel étterem konferenciatermében került sor, amelyen többek között részt vett Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és strat

 Az ünnepélyes megnyitóra a Parisel étterem konferenciatermében került sor, amelyen többek között részt vett Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár, Tombor András, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) alapítója, Gyebnár István, beregszászi konzul, dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, Dobsa István, a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének elnöke, valamint Lánczi Péter, az MCC ügyvezetőigazgató-helyettese.
 

 Tombor András, aki édesapjával együtt alapította az intézményt üdvözölte a második évfolyam hallgatóit, valamint felhívta a figyelmüket arra, hogy bármilyen kérdésük is legyen, ne féljenek segítséget kérni az MCC munkatársaitól és sok sikert kívánt a fiataloknak.
„Nekünk magyaroknak páratlan lehetőségeink vannak itt a Kárpát-medencében, amelyek korábban a magyarok hosszú-hosszú generációi számára nem álltak rendelkezésre.” – kezdte köszöntőjét Orbán Balázs miniszterhelyettes. Továbbá reményeit fejezte ki aziránt, hogy e képzés nagymértékben szolgálja majd a kárpátaljai magyarságot és annak megmaradását. 
Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul üdvözletét Gyebnár István konzul úr tolmácsolta a fiatalok felé. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy kineveljünk egy új generációt, amelynek tagjai majd a továbbiakban megállják a helyüket, valamint kiállják azokat a próbákat, amelyek esetleg még várnak a magyar kisebbségre Kárpátalján” – húzta alá.  
 

 Dr. Orosz Ildikó rektorasszony beszédében visszaemlékezett az egyetemi évei alatt kialakult társaság által a későbbiekben létrehozott KMKSZ-re, amely még a Szovjetunió idején jött létre. „A tudás mellé diplomát lehet szerezni, de a harcias szellemet mindenkinek egyenként kell biztosítani hozzá.” – mondta.
Sin József felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy aki részt vesz ezen a képzésen, az biztosan meg tudja találni a helyét itt Kárpátalján, majd sok sikert kívánt a résztvevőknek. 
„A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző egy olyan szellemi műhely, amely megtalálja azokat a fiatalokat, akik nem homokba dugott fejjel várják meg, hogy mások döntsenek felettük, hanem ki is állnak az elveikért.” – kezdte beszédét Dobsa István. Ezt követően felhívta mindenki figyelmét arra, hogy nem elég csupán elvégezni a képzést, hisz attól még nem válik automatikusan közéleti vezetővé, hanem példát kell mutatni és bátran kiállni a kárpátaljai magyar közösségért, ha kell, akár polgármesteri pozícióban is.
Az első képzési alkalmon a résztvevőknek többek között Orbán Balázs miniszterhelyettes, Tombor András, az MCC alapítója, valamint Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő is tartott előadást. A hétvége során a diákok részt vettek egy prezentációs workshopon, ahol az elméleti tudás mellett különféle gyakorlati szituációs feladatokban is kipróbálhatták magukat. Rés Konrád és Dobsa István által egy pódiumbeszélgetés keretei közt betekintést nyerhettek a jelenlévők Erdély, illetve Kárpátalja legnagyobb magyar közösségépítő fesztiváljainak szervezési kihívásaiba, végül pedig Kövecsi-Oláh Péter történész előadása alapján képet kaphattak az I. világháború utáni rendezési kísérletekről. 
Legközelebb novemberben, Ungváron találkozhatnak a programtagok, ahol újabb izgalmas témákat járhatnak körbe szakértő vendégek segítségével.


Simon Dávid
a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző alumnusa