Olvasási idő: 6 perc

Érettségin innen, diplomán túl címmel, közel 200 fő részvételével rendezték meg az MCC Középiskolás Program januári pályaorientációs nyílt napját.

Érettségin innen, diplomán túl címmel, közel 200 fő részvételével rendezték meg az MCC Középiskolás Program januári pályaorientációs nyílt napját.

A szakmai programot Derényi András, felsőoktatás-kutató, oktatási szakértő A felsőoktatás haszna című előadása nyitotta meg. Ezt követte egy kerekasztal-beszélgetés, melynek keretében a továbbtanulás és a diploma hasznáról, valamint sikeres életutakról és tapasztalatokról hallhatnak a résztvevők, illetve hasznos tippekkel, tanácsokkal gazdagodhattak. A beszélgetés Tarján Kata (az MCC Roma Tehetség Program szakmai vezetője), Horváth Alex (az Angloville Kft. ügyvezetője), Kubinyi Márton (Vanessa Research Magyarország Kft. operatív vezetője), illetve a nyitóelőadást tartó Derényi András részvételével zajlott. Az eseményt Dienes Sára, pszichológus hallgató, az MCC−Mindset Pszichológia szakirányunk hallgatója moderálta.

A délutáni pályaorientációs beszélgetések során Budapesten tanuló MCC-s egyetemistákkal és végzett diákjainkkal első kézből nyílt lehetőség információ- és tapasztalatcserére hét tudományterületi szekcióban. A szakirányú beszélgetéseken kívül a programhoz csatlakozóknak lehetőségük volt önismereti csoportos beszélgetésben is részt venniük Weisz Boglárka és Gyuk Iza vezetésével. Mindemellett a téma iránt érdeklődők a külföldi tanulmányutakról, ösztöndíjakról kapcsolatos kérdéseiket is feltehették egy kifejezetten erre a területre fókuszáló, kiscsoportos foglalkozáson.

Az alábbiakban a programban résztvevő diákunk, Nagy Márton élménybeszámolója olvasható: 

"A KP képzeletbeli padjait évek óta koptató diákként, már nem egy alkalommal vettem részt a Középiskolás Program különböző rendezvényein. A mostani esemény azonban különleges volt abból a szempontból, hogy végzős diákként idén már a saját bőrömön érzem a pályaválasztással járó nehézségeket, így sokat vártam a szombati pályaorientációs naptól.

A Középiskolai Program közel ötven diákja számára a mostani KP-hétvége már egy nappal korábban megkezdődött, ugyanis – a hagyományokhoz hűen – ismét lehetőség nyílt a Collegium falai közt tölteni a péntek estét. A közös nyitóbeszélgetés után kezdődhetett a kö-zösségépítés: voltak, akik „Just Dance-szel” mulatták az időt, többen társasjátékoztak, és akadtak, akik órákon át beszélgettek az újonnan szerzett barátaikkal. A „KPénteki” közösség erejéről sokat elárul, hogy még néhány MCC-s egyetemista is csatlakozott a programokhoz – a vizsgaidőszak ellenére is!

A szombati programot a pénteki világmegváltó beszélgetések elhúzódása miatt kissé álmosan, de annál nagyobb lelkesedéssel kezdtük meg. Csatlakozott hozzánk több száz középiskolás társunk is, ugyanis a pályaorientációs hétvége különlegessége, hogy nem csak a Középiskolás Program diákjai számára nyitott. Éppen ezért – a KP-sok mellett – szinte teljesen megtöltötték a Collegium auláját az érdeklődő diákok, barátok és szülők.

Bevezetésképp Derényi András felsőoktatás-kutató tartotta meg nyitóelőadását, amelyben szó esett a diploma valódi értékétől kezdve a magyar felsőoktatás statisztikai mutatóin át a pályaválasztás nehézségeivel bezárólag számos érdekes, és nem utolsósorban hasznos meglátásról. Ezt követte egy kerekasztal-beszélgetés, mely során a különböző életutak megismerése által juthattunk hasznos információkhoz a pályaválasztást illetően. A tanulságok közül külön kiemelném azt, amit minden résztvevő hangsúlyozott: bármely végzettség megszerzésével rengeteg lehetőség áll majd előttünk a jövőben, és nem az egyetemünk, vagy a szakunk fogja meghatározni az egyetemi éveinket, hanem sokkal inkább a saját mentalitásunk és a hozzáállásunk.

A kihagyhatatlan „pizza-ebédet” követően – mely során ismét lehetőség nyílt beszélgetni mind az előadókkal, mind a diáktárasinkkal – mindenki három szekcióbeszélgetésen vehetett részt. Ezeken kötetlen formában beszélgethettünk, kérdezhettünk az MCC-s egyetemistáktól a szakokról, egyetemekről és a hallgatói életről tudományterületek szerinti bontásban – ők pedig legjobb tudásuk szerint, őszintén válaszoltak nekünk. A kérdések sokszínűségét jól példázza, hogy egy szekcióbeszélgetésen belül megtárgyalhattuk az idegen nyelven indított képzések előnyeit és hátrányait ugyanúgy, mint az egyetemi és a szerelmi élet összeegyeztethetőségét. Szerintem éppen ebben rejlik az MCC-s pályaorientációs hétvége különlegessége is: az egyetemi nyílt napokon és felsőoktatási kiállításokon elhangzó sablonos szövegek helyett itt tényleg lehetőség nyílik első kézből információhoz jutni az egyetemi élet napos- és árnyoldalait illetően is.

A beszélgetések végeztével még számos résztvevővel lehetőségem volt beszélni, akik egytől-egyig arról számoltak be, hogy milyen módon segített nekik a rendezvény a pályaválasztásban – éppúgy, ahogy nekem is."  Nagy Márton (Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma, Vác)

Fotó: Gyurkovits Tamás, MCC