Olvasási idő: 3 perc

Fel kell készülni egy nehezebb, erőszakosabb világra – jelentette ki Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének vezetője, aki a világjárvány térségekre gyakorolt hatásáról, Amerika Európából történő kivonulásának következményeiről, a belarusz helyzetről és a Geopolitikai Műhely feladatairól is beszélt lapunknak.

Aki ismer, az tudja, hogy két évtizedes célom: legyen végre egy önálló magyar geopolitikai, biztonságpolitikai gondolkodás, és ez jelenjen meg az oktatásban is – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Demkó Attila azzal kapcsolatban, hogy milyen motivációkkal, célokkal érkezett a geopolitikai műhely élére. A biztonságpolitikai szakértő szerint fontos, hogy ne automatikusan vegyük át, amit Washingtonban, Brüsszelben vagy Berlinben mondanak, hanem saját, magyar szemmel nézzük a világot, ehhez kíván hozzájárulni most a geopolitikai műhelyben is.

Gondolkozzunk EU- és NATO-tagként, a Nyugat részeként, de nem leckefelmondóként, arra várva, hogy piros pontokat kapjunk – tette hozzá, egyben hangsúlyozta: vannak saját érdekeink, amelyek nem feltétlenül egyeznek másokéval, és mindent meg kell tenni a védelmükben. – 2010 előtt nehezebb volt ezen az úton járni, az elmúlt tíz évben azonban változott a szemlélet, és a geo­politikai műhellyel tovább kívánom erősíteni a változást – mondta.

A közelmúltban meghaladta az egymilliót az igazoltan koronavírusban elhunytak száma. Azzal kapcsolatban, hogy a járvány elhúzódása destabilizálhatja-e a térségeket, Demkó Attila elmondta, rövid távon is van kockázat, a baj már megtörtént.

Hamarosan lesz ugyan vakcina, de a világ nem lesz már olyan, mint amilyen a vírus nélkül lett volna. A gazdasági problémák belső destabilizációhoz vezethetnek, az pedig külső problémákhoz - magyarázta a biztonságpolitikai szakértő. Példaként megemlítette, hogy az arab tavasz oka részben a 2008-as válság volt, majd Líbia és Szíria polgárháborúja nem maradt országon belül, az előbbi destabilizálta Malit és Nigert, az utóbbi Libanont, Irakot, sőt a migránsválság miatt Európát is. – Nem vagyok optimista, a következő évtized sok problémát hozhat, fel kell készülni egy nehezebb, erőszakosabb világra – tette hozzá.

Hegyi-Karabah hovatartozásának kérdése miatt az örmény–azeri konfliktus is újra fellobbant, Demkó Attila szerint azonban a nagyhatalmak részvétele okán nehéz megjósolni a konfliktus kimenetelét. – Egy orosz–török háttéralku újra befagyaszthatja a konfliktust, az azeriek aligha háborúznak tovább Ankara támogatása nélkül – elemezte a helyzetet a szakértő, aki szerint ennek az újra fellobbant válságnak is lehet az egyik kiváltó oka a gazdasági válság, Azerbajdzsán küszködése a tartósan alacsony olajárakkal. Most még fenn tudnak tartani egy erős hadsereget, azonban nem biztos, hogy ez a jövőben is így lesz, ami szintén szerepet játszhatott abban, hogy nyáron és most is fokozott agresszivitással léptek fel.

A teljes interjú a Magyar Nemzet oldalán olvasható.