Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium a 2020/21-es tanévben immár 11. alkalommal rendezi meg a nagy múltra visszatekintő Bonus Intra Országos Történelemversenyt. A korábbi évekhez hasonlóan a versenyre jelentkezők előre meghatározott témában tehetik próbára tudásukat, esszéíró és prezentációs képességüket. A verseny meghosszabbított jelentkezési, egyben az első forduló kitöltésének határideje február 28. éjfél.

A Bonus Intra szervezői által összeállított feladatok a lexikális tudás felmérésén túl lehetőséget nyújtanak arra, hogy a résztvevő diákok helyzetfelismerő képességüket is felmérjék, annak tükrében, hogy mennyire képesek azonosítani egy adott eseményt a kijelölt korszakban, vagy épp az adott korban élő történelmi személy helyébe lépve újra átélni a történéseket.

„A Bonus Intra az egyik legrégebb óta működő diákprojekt az MCC keretein belül, mely az eddigi évtizedben több száz magyarországi és határon túli középiskolás magyar diáknak tette lehetővé különböző korok és események megismerését, a felhalmozott tudásuk és személyes képességeik összemérését. A tavalyi tanévben a járványhelyzet miatt a döntő már online valósult meg, a szervezőcsapat sikeresen vette az akadályokat és szerzett tapasztalatot. Amennyiben a helyzet továbbra is úgy kívánja, az idei versenyt is teljes egészében online szervezzük, betartva az előírásokat, ugyanakkor fenntartva a korábbi években tapasztalható versenyélményt és minőséget.” –mondta Szabó Imre, az idei Bonus Intra szervezőcsapatának vezetője.

A versenyzők először egy 10 körből álló online fordulón vehetnek részt. Az online teszt február 1. és 28. között érhető el, melynek során a versenyre jelentkezők a szakirodalom alapján megírt kérdésekre és helyzetfelismerő feladatokra számíthatnak. A második fordulóba továbbjutó diákok az előre meghatározott témák egyikéből önálló pályamunkát készítenek, amelyet a tíz legjobb esszét benyújtó versenyző országos döntője követ. Végül az utolsó fordulóban a résztvevőknek lehetőségük van választott témájukhoz kapcsolódó prezentációkat előadni szakmai zsűri előtt, bizonyságot adva rátermettségükről.

A döntőbe jutott diákok értékes tárgynyereményekben részesülnek, továbbá az első helyezett automatikusan felvételt nyer az MCC Egyetemi Programjának Juniorképzésébe.

A verseny idei témája: A török-magyar kapcsolatok az 1389 és 1521 közötti időszakban, tekintettel Nándorfehérvár elestének 500. évfordulójára.

Az első (online) forduló kitöltésének meghosszabbított határideje: 2021. február 28. (vasárnap)

A részletes versenykiírás, illetve a regisztráció ITT található.