Olvasási idő: 6 perc

Az eseményre több mint 9 országból mintegy 70 hallgató és fiatal pályakezdő érkezett, többek között az MCC Kolozsvári Egyetemi Program diákjai is.

2020. február 27. és március 1. között immár ötödik alkalommal rendezték meg a Collegium diákjai a Neighbourhood Dialogues nemzetközi konferenciát Budapesten. Az eseményre több mint 9 országból mintegy 70 hallgató és fiatal pályakezdő érkezett, többek között az MCC Kolozsvári Egyetemi Program diákjai is.

A Neighbourhood Dialogues konferencia a Mathias Corvinus Collegium egyik kiemelt projektje, melynek célja, hogy a térség fiataljai számára olyan platformot biztosítson, amely lehetővé teszi, hogy az aktuális és a V4-es országokat, mint egységet is érintő problémákat megvitathassák. Az idei konferencia az “Energiabiztonság jövője a V4-es országokban” témát járta körbe. A rendezvényre 8 országból fogadhattunk résztvevőket; a V4-es országokon kívül Kazahsztánból, Oroszországból, Mexikóból és Palesztinából is. A 70 főre meghirdetett konferenciára túljelentkezés volt, a diákok közül a motivációs leveleik alapján választottuk ki a résztvevőket. A rendezvényt egy 13 főből álló MCC-s diákcsapat szervezte, mely a munkát 6 hónapon keresztül energia-szakmai, operatív-logisztikai, pénzügyi-adninisztratív és marketing-kommunikációs divíziókban látta el.

A konferencia február 27-én, csütörtök este egy fogadással kezdődött, mely során a résztvevők megismerhették egymást. Az operatív divízió külön játékokkal is készült, hogy megkönnyítsék az ismerkedést a résztvevők számára. A „Rapid Randi” elnevezésű játéknak köszönhetően igen hamar jó hangulatú beszélgetések kerekedtek, így a légkör egyre oldottabbá vált.

A pénteki napon a megnyitó ceremónia után Lánczi Péter, a Mathias Corvinus Colleigum ügyvezetőigazgató-helyettese mondott köszöntő beszédet, majd két Keynote előadást is hallgathattak a résztvevők. Dr. Kaderják Péter államtitkár úr a Nemzeti Energia- és Klímaterv összefüggéseit tárgyalta, ezt követően pedig Tóth Edina Európai Parlamenti képviselőasszony a European Green Deal-ről tartott előadást. A délelőtti programot egy kerekasztal beszélgetés zárta, mely során Kovács Pál államtikár úr, Tatár Balázs, valamint Dr. Szűcs Ádám Imre segítette a résztvevőket abban, hogy minél több szemszögből ismerjék meg az energiabiztonság témakörét. A beszélgetésen szó esett többek között a nukleáris energia kérdéséről is, amely során kirajzolódni látszott egy generációk közötti nézetkülönbség is. A beszélgetés alatt nagyon sok kérdés érkezett a résztvevők részéről.

 Ebéd után került sor a kiscsoportos panelbeszélgetésekre, három témában:

  • Kooperáció a V4-en belül, energetikai integráció lehetőségei 
  • A V4-es országok pozíciója az EU-ban az energiabiztonsági kilátások szempontjából
  • Gazdasági növekedés és környezeti fenntarthatóság

A programpont célja az volt, hogy egy személyesebb légkört kialakítva elősegítse a generációk közötti párbeszédet. A beszélgetéseken szó esett többek között a Virtuális Erőmű Programról, a nagyvállalatok és a közszféra szerepéről az energia szektorban, valamint több, jelenleg is futó magyar diverzifikációs projektről, mint például a horvát LNG terminál, valamint a román gázmezők projektjei. A panelbeszélgetés meghívottjai Oletics Zoltán, Fésűs Attila, Jenei András, Szekeres Eszter és Szabó Lőrinc István voltak.

Szombat reggel a résztvevők Dr. Sóos Eszter Petronellától hallhattak egy előadást a stratégiaalkotás folyamatáról, mely nagyban segítette őket a műhelymunka feladatának kidolgozásában. Az esettanulmány feladata szerint egy optimális energiapolitikát kellett megtervezniük a résztvevőknek a V4 országai részére. A feladatot 6-8 fős csoportokban dolgozták ki, majd másnap a záróceremónián prezentálták.

Szombat délután meghívtuk a résztvevőket egy városnéző játékra, amely során felfedezhették Budapestet. Találóskérdések és szórakoztató kihívások mentén lehetőségük nyílt meglátogatni a város legszebb pontjait, köztük a Gellért fürdőt, a Lánchidat, a Vígszínházat és a Parlamentet. A konferencia egyik fénypontja a szombat esti hajós vacsora volt, mely során gyönyörű környezetben és finom magyaros ételek kíséretében beszélgethettek tovább a résztvevők.

Vasárnap Frank Spengler beszédét követően került sor a műhelymunkák prezentálására,  amelyen nagyon sok innovatív ötletet is hallhattunk. Az előadásokat egy háromtagú zsűri értékelte, és az első három helyezett díjat is kapott. Az konferenciát Lánczi Péter beszéde zárta. 

Reméljük, hogy az idei Neighbourhood Dialogues konferenciáról mind a résztvevők, mind pedig meghívott előadóink az őszinte kommunikáció élményével, sok új információval illetve bővült szakmai kapcsolatrendszerrel távoztak. A szervező csapat az októberi csapatépítő hétvégéhez hasonlóan együtt ünnepli majd meg a sikeres közös munkát. Az MCC-nek és támogatóinknak pedig nagyon köszönjük a lehetőséget!

Petro-de Chalendar Katalin
MCC, Nemzetközi Kapcsolatok Szakirány

A rendezvény megvalósulását három szervezet, a Visegrad Fund, a Konrad-Adenauer-Stiftung és az Intersoft Kft. támogatta.

Fotók: Gyurkovits Tamás, MCC