Olvasási idő: 2 perc

2020 őszén harmadik alkalommal hirdette meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyét, ez alkalommal az Alkotmánybíróság mellett az Igazságügyi Minisztériummal közös projektként.

A verseny minden, Magyarországon aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező joghallgatónak egyedi lehetőséget biztosít alkotmányjogi tudása gyakorlati kamatoztatására izgalmas feladatokon és jogeseteken keresztül, négy fős csapatokban.

Az első fordulóra kilenc egyetemről összesen több, mint százötven egyetemista jelentkezett, amelyből huszonnyolc csapat (száztizenkét hallgató) jutott tovább a második fordulóba. Az első fordulóban tesztkérdéseket kellett a csapatoknak megoldaniuk, a második fordulóban pedig tizenhat jogeseten keresztül bizonyíthatják tudásukat, ennek kitöltésére május 14. 23:59-ig van lehetőségük.

A döntőbe jutó csapatok az Alkotmánybíróság teljes ülését fogják modellezni alkotmánybírók részvételével. A döntőre előreláthatólag novemberben – személyes jelenléttel – kerül majd sor, a versenyzők pedig a kiemelkedő szakmai lehetőségen kívül további értékes nyereményekben részesülnek majd.
A csapatok további információért, illetve esetlegesen kérdéseikkel a következő e-mail címen fordulhatnak a szervezőkhöz: jogesetverseny@mcc.hu, illetve megtalálják a versenyt Facebookon is ’AB§zi – Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny’ néven. 

Fotó: Almási-Kerényi Dóra.