Olvasási idő: 3 perc

Mennyire kell felkészülnünk a tartós energiahiányra? Hol rontotta el Európa az energiastratégiát és milyen politikai, geopolitikai és nagyhatalmi játszmák eredményezték mindezt? Milyen jövő vár Európára és Magyarországra a zöld átállás és technológiaváltás fényében? Ezekről a kérdésekről is szó volt a győri MCC szervezésében tartott előadáson és kerekasztal-beszélgetésen.

Az eseményen Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet kutatója elmondta: az energiapolitika egy nagyon kényes és összetett döntési mechanizmusokból álló folyamat, amelyben minden szereplő a saját érdekeit szeretné minél jobban érvényesíteni. Az energiahordozók ugyanakkor egyenlőtlenül helyezkednek el a Földön, így azok az országok lesznek meghatározóak, ahol ezek nagyobb mennyiségben találhatóak meg. Az Európai Unió – és köztük hazánk is- nagymértékben függ az orosz földgáz- és kőolaj-transzferektől, így a mindenkori EU – orosz diplomáciai és gazdasági kapcsolatok erőteljesen meghatározzák az Unió energiapolitikáját is. Az EU fő energetikapolitikai célkitűzései közt szereplő zöld átállást nem szabad elhamarkodottan és erőltetve, a megfelelő műszaki infrastrukturális és technológiai feltételek megléte nélkül lefolytatni. Az átállás közbülső szakaszában szükségesek az ún. köztes energiaforrások, mint a földgáz, melyek jóval nagyobb hatékonysággal és kevesebb szén-dioxid kibocsátással képesek energiát biztosítani a társadalom és a gazdaság számára. Elhangzott, hogy hibás politikai döntések azok is, melyek a stratégiainak számító nukleáris blokkok leszerelésére irányulnak, mint amilyenek Németországban vagy Ausztriában évtizedek óta tapasztalhatók. Az előadást követő panelbeszélgetésen Toldi Ottó mellett Demkó Attila, és Vigóczki Máté is kifejthette gondolatait. Elhangzott, hogy az Oroszországgal való normális kapcsolat létérdeke az Európai Uniónak, valamint, hogy az orosz fél általi exportcsökkentés szimmetrikus válaszintézkedés az évek óta fennálló, az EU által meghatározott gazdasági szankcióknak. Magyarország számára is a diverzifikált energiamix a leginkább megfelelő megoldás, ennek kiépítéséhez multivektorális energiapolitikára és a meglévő energiatermelő technológiák minél sokoldalúbb alkalmazására van szükség.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. Legközelebb, december 2-án 17.00 órától „A vélemény megöli a szólásszabadságot?” című előadásra kerül sor, amelyen Mick Hume Trigger Warning című kötetét is bemutatják az érdeklődőknek.