Beszélgetés a klímaváltozás agráriumra gyakorolt hatásairól, különös tekintettel a szőlőművelésre és a borkultúrára.

  • Veszély vagy lehetőség az éghajlatváltozás a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra?
  • Klímaváltozás terén Magyarország az EU egyik legsérülékenyebb országa. Mi ennek az oka?
  • Milyen hatással van az éghajlatváltozás a magyar mezőgazdaságra?
  • Mit gondolnak a borászok az éghajlatváltozásról? Foglalkoztatja a helyi lakosságot a klímaváltozás, beszédtéma a kiszámíthatatlan időjárás, a mezőgazdasági munkák nehezebben tervezhetősége?
  • Van-e másodlagos, például egészségügyi, gazdasági vagy társadalmi hatása (terméshozam csökkenésből adódó áremelkedés, importkényszer, élelmiszerbiztonsági kockázat, társadalmi elvándorlás) a klímaváltozásnak a magyar mezőgazdaságra?
  • Dél-Magyarországon egyre többen termelnek kivit, datolyát, gránátalmát, fügét. Több kultúrában nő a másodtermés betakarításának esélye. Vannak-e kiaknázható előnyei a magyar agráriumra nézve az éghajlatváltozásnak?
  • Hoz-e hosszú távon agrárhatalmi átrendeződést a klímaváltozás a Földön és Európában? Hogyan változik Észak- és Dél-Európa viszonya a piacon a következő évtizedekben?
  • Európa a világ egyik legnagyobb élelmiszer-előállítója, a világ bortermelésének 70 százalékát adja. Az európai bortermelés nagyrészét a spanyol, olasz, francia, portugál termőterületek adják, azok, amelyek a klímaváltozás miatt a leginkább veszélyben lehetnek. Hazánk a bortermelést tekintve a TOP15 ország között szerepel. Hozhat-e átrendeződést az éghajlatváltozás a globális borpiacon és Magyarország helyzetében?
  • Milyen hatással lehet az éghajlatváltozás Tokaj-Hegyalja piaci helyzetére? A cseh, lengyel vagy éppen szlovák borászatok felemelkedése hogyan változtatja meg a magyar bor iránti keresletet?
  • Organikus, bio és natúr. Milyen hatással van a klímaváltozás azokra a szőlészetekre, borászatokra, amelyek ezeket a speciális igényeket hivatottak kiszolgálni?
  • Milyen lépéseket tud tenni az Európai Unió és Magyarország a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásainak mérséklése érdekében?

Meghívott vendégeink: 

  • Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár, Agrárminisztérium
  • Ondré Péter, ügyvezető igazgató, Agrármarketing Centrum
  • Szepsy István, borász, Szepsy Pincészet.
  • Litkei Máté, igazgató, Klímapolitikai Intézet, moderátor, az este házigazdája 

Időpont: 18:00